De Nacht van de Fiets
Fietsvragen
Er zijn hier nu zo'n 22 miljoen fietsen. Waarom? Hoe kwam het tot die typisch Nederlandse fietscultuur? Hoe belangrijk is het dat we blijven bewegen op de fiets? Hoe werd de fiets (én de mens daarop) langzaam maar zeker een probleem? Wat doen we aan fietsfiles? Hoe lossen we de mentaliteit in de fietsjungle op? Welke maatregelen zijn nodig om fietsverkeer weer veilig te maken? En: komt er in navolging van de zelfrijdende auto ook een zelfrijdende fiets?
Experts aan het woord
In de Nacht van de Fiets legt Marco te Brömmelstroet (UvA) uit hoe een stad in te richten op fietsverkeer, beschrijft Pete Jordan (De Fietsrepubliek) de absurde maar o zo vanzelfsprekende fietscultuur in Amsterdam, vertelt TU Delft professor Arend Schwab waarom een fiets niet omvalt en onderzoekt fietser en bewegingswetenschapper Bert Otten (RUG) het mechanisme van bewegingssturing. Planoloog Karel Martens (Radboud Universiteit Nijmegen) legt uit dat het geen kwaad kan om de mens als uitgangspunt te nemen bij fietsbeleid. Martens neemt Kevin Krizek mee - de 'fietsprofessor' uit Denver, Colorado die is gevraagd om met een helikopterblik naar Nederland fietsland te kijken.
Live vanuit Café Florin, Utrecht: De Nacht van de Fiets. NTR, NPO Radio 1, zaterdag 20 juni 2015, 19.00 - 22.00 uur
Nationaal Fietscongres
Wist u dat veel van bovenstaande sprekers ook een rol vervullen op het Nationaal Fietscongres, 18 juni in Utrecht? Aanmelden kan nog!