Interpolis test rijvaardigheidstrainingen

maandag 20 juli 2015
timer 2 min
Verzekeraar Interpolis heeft een experiment uitgevoerd onder 480 jongeren om te toetsen welke vormen van training het best bijdragen aan de rijvaardigheid. Het onderzoek is de start van het Interpolis Autoprogramma, met als doel het vergroten van de rijveiligheid van jongeren en ouderen. Daarmee moeten het aantal verkeersongevallen en de schadelast afnemen.

Uit cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) komt naar voren dat jonge, beginnende automobilisten (18-24 jaar) in Nederland een ruim vijf keer zo groot ongevalsrisico hebben als ervaren bestuurders (30-59 jaar). Dit komt hoofdzakelijk door een gebrek aan rijervaring en door het risicogedrag van jongeren en jongvolwassenen.

 

Verder zijn ouderen boven de 75 jaar de meest kwetsbare bestuurders. Dit komt door lichamelijke beperkingen en doordat zij minder rijervaring hebben, aldus de SWOV.

 

De weg op, virtual reality training of via de iPad?

Interpolis wil jongeren en ouderen helpen hun rijvaardigheid te vergroten met het Interpolis Autoprogramma. De verzekeraar is begonnen met de jongere doelgroep van 18 tot 25 jaar. Tijdens een experiment kregen 120 jongeren een fysieke rijvaardigheidstraining (op de weg) en kregen 120 andere deelnemers een virtual reality rijvaardigheidstraining (met Oculus Rift bril). Weer 120 andere jongeren volgden een mobiele rijvaardigheidstraining (via een iPad). Verder is er een controlegroep van nog eens 120 deelnemers.

 

Het onderzoek wordt samen met SWOV uitgevoerd. De eerste resultaten van het experiment worden in september bekendgemaakt.

 

Het speciale autoprogramma duurt zo’n anderhalf jaar. Volgend jaar wordt de aandacht verlegd naar de ouderen.

120 deelnemers kregen een virtual reality rijvaardigheidstraining, met Oculus Rift bril.