Rotterdam gaat harder optreden tegen 'verkeersaso's'

dinsdag 27 juni 2023

Foto: Shutterstock

In Rotterdam gaat een team boa's op pad om te handhaven tegen asociaal verkeersgedrag. Het gaat dan om zaken als te snel rijden, maar ook over hard optrekken vanuit stilstand, geluidsoverlast door luide muziek, onnodig toeteren en het lastigvallen van voorbijgangers.

 

De gemeente gaat samen met politie en OM proberen dit gedrag te stoppen. 

Om de overlast te stoppen en gevaar tegen te gaan wil de gemeente de overtreders hard raken in de portemonnee. Rotterdam is de eerste gemeente die gaat werken met een speciaal 'verkeersaso-team' van boa's. De handhavers kunnen een boete opleggen voor onnodig geluid (€280,-), maar ook een last onder dwangsom opleggen, op basis van de APV. Zo kan er ook beboet worden voor hard optrekken voor een terras. 

Dure grap

Het opleggen van een dwangsom moet vooral afschrikwekkend werken, omdat een overtreden dan bij herhaling een hoge boete kan krijgen. Zo krijgt iemand, na een eerste waarschuwing, bij een tweede overtreding direct een boete van €500,-, en dat bedrag loopt bij elke overtreding op, tot €1000,- per overtreding.

De gemeente zoekt met de proef wel de grenzen van de wet op. Uiteindelijk moet blijken of de constructie juridisch houdbaar is, zeker als een automobilist of motorrijder ene dwangsom aanvecht.