Toename van diefstal hybride en elektrische auto's

maandag 10 juli 2023

Dit jaar is er een toename van 27 procent in de diefstal van hybride en elektrische auto's vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit recente gegevens van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Deze stijging onderstreept de groeiende bezorgdheid over de veiligheid van deze voertuigen en benadrukt de noodzaak van gerichte maatregelen tegen autodiefstal.

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werden in totaal 597 hybride en elektrische auto's gestolen, terwijl dit aantal in dezelfde periode vorig jaar nog op 470 lag. Van deze gestolen voertuigen waren er 35 volledig elektrisch. Het meest gewilde merk onder dieven is Toyota, waarvan er 447 zijn gestolen. Het populaire model dat vaak het doelwit is, is de Toyota C-HR, waarvan 124 exemplaren zijn gestolen.

Redenen voor de toename

Ron van der Ploeg van LIV verklaart de stijging van het aantal diefstallen van hybride en elektrische auto's door de groeiende aanwezigheid van dit type voertuigen op de markt. Bovendien zijn Toyota's bijzonder in trek, waardoor ze ook populair zijn onder dieven. Sommige gestolen auto's worden volledig doorverkocht, terwijl andere worden gedemonteerd, waarna de onderdelen op de illegale markt belanden.

Daling in totaal aantal gestolen voertuigen

Opvallend genoeg is het totale aantal gestolen voertuigen in het eerste halfjaar met 9 procent gedaald. Ron van der Ploeg wijst erop dat deze afname voornamelijk te danken is aan een daling van 20 procent in het aantal gestolen brom- en snorfietsen.

De groeiende populariteit van dit soort voertuigen op de markt, in combinatie met de aantrekkelijkheid van Toyota-modellen voor dieven, heeft bijgedragen aan deze stijging. Hoewel het totale aantal gestolen voertuigen is afgenomen, is het belangrijk om maatregelen te blijven nemen om de diefstal van hybride en elektrische auto's te verminderen.

bron: Shutterstock