Veilig oversteken is voor elke weggebruiker van essentieel belang, maar vooral voor fietsers en voetgangers is dit een punt van aandacht. Bij Traffic Care zijn ze gespecialiseerd in beveiligde oversteekplaatsen die zijn voorzien van ledlampen in de weg. Op deze manier kunnen voetgangers en fietsers veilig oversteken en is de automobilist tijdig gewaarschuwd.
Veilige voet- en fietsoversteek dankzij ledsignalering
“De ledlampen in de weg knipperen opvallend naar de automobilist om hem erop te wijzen dat er iemand oversteekt. Dit is voor beide partijen prettig: de voetganger of fietser kan veilig zijn weg vervolgen en de automobilist wordt op tijd geattendeerd op het feit dat er iemand oversteekt of gaat oversteken”, vertelt Mike de Lie van Traffic Care.
Eigen productie
“Waar wij de lampen die hiervoor gebruikt worden eerst altijd aangeleverd kregen via de fabriek, ontwikkelen en produceren wij ze tegenwoordig zelf. De leverancier stopte met de productie, in de winter van 2021 hebben we deze lampen ontwikkeld en uitgebreid getest”, vervolgt De Lie.
“De nieuwe ledlamp is natuurlijk één op één uitwisselbaar met de eerdere, door ons toegepaste ledlamp. Dit was voor ons belangrijk om al onze eerdere installaties, die we in de afgelopen veertien jaar hebben aangelegd, te kunnen onderhouden en, indien nodig, te kunnen voorzien van nieuwe lampen.“
De ledlamp heeft een grote lichtopbrengst, hij is uitstekend zichtbaar, zelfs op een zomerse middag. Het is met circa drie millimeter hoogte boven het wegdek ook een van de laagste ledlampen, op een vergelijkbare hoogte als thermoplastische markeringen.
Recyclen behuizingen
“Naast het ontwikkelen en produceren van de lampen, recyclen we ze ook”, vertelt De Lie. “De behuizing van de lamp is van RVS. Tijdens het onderhoud of een lampwissel constateerden we dat die RVS-behuizing meestal in uitstekende staat was, vooral bij de lampen die niet in het ‘rijspoor’ lagen. We konden hier eerder echter niets mee. Aangezien we nu onze ledlampen zelf ontwikkelen en produceren, zagen we mogelijkheid de behuizingen leeg te maken en te reinigen, waardoor we deze kunnen hergebruiken, bij de productie van nieuwe ledlampen.”
“Het is mooi om op deze manier, door zowel te ontwikkelen als te recyclen, bij te dragen aan de duurzame ambities die nodig zijn om de klimaatdoelen te halen. Daarnaast is het heel leuk met een, door onszelf, in Nederland ontwikkelde en geproduceerde ledlamp, installaties te kunnen bouwen die naast het milieu ook de veiligheid van fietsers en voetgangers dienen", besluit De Lie.