17e gemeente doet mee aan ANWB-project AutoMaatje
“Dit project brengt mensen bij elkaar, die anders thuiszitten”, vertelt Gerard van den Bos, innovatieconsultant van de ANWB. Volgens hem zitten een miljoen ouderen eenzaam thuis in Nederland. De taxidienst is bedoeld om hen uit huis, en daarmee uit hun sociale isolement, te halen.
Maatschappelijke functie
Van den Bos benadrukt dat AutoMaatje niet te vergelijken is met taxiservices zoals Uber. De goedkope taxiservice UberPOP werd eind 2014 in Nederland verboden, omdat die in strijd zou zijn met de Nederlandse taxiwetgeving. “AutoMaatje heeft geen commercieel belang. De deelnemer betaalt een bijdrage van dertig cent per kilometer aan de vrijwilliger. De ANWB betaalt de rest. Het is bedoeld als georganiseerde hulp, heeft een maatschappelijke waarde. Daarmee is het aanvullend op bestaande services.”
Populair
De ANWB zette dit project in december 2016 op. Een kleine negen maanden later zijn al zeventien gemeenten aangesloten. Eind dit jaar doen dertig gemeenten mee, is de verwachting van Van den Bos. Volgens hem zijn er ook nog zo’n honderd geïnteresseerden. Indien een nieuwe gemeente zich wil aansluiten, kan de ANWB AutoMaatje binnen zes weken al bij een gemeente implementeren.
Deeleconomie
Maar gemeenten moeten dan wel leren om deel te nemen aan een deeleconomie, stelt Van den Bos: iedereen moet zijn eigen steentje bijdragen. “De enige voorwaarde die we stellen, is dat een professionele begeleider vanuit de gemeente of vrijwilligerscentrale wordt aangesteld”, aldus de innovatieconsulent. “De ANWB blijft daarna wel begeleiden, helpen en kennis delen.”