Aanpak verkeersovertredingen diplomaten succesvol
Het aantal verkeersovertredingen door diplomaten is in een jaar tijd gehalveerd, meldt minister Blok (BuZa) aan de Tweede Kamer. Het totale aantal verkeersovertredingen onder diplomaten is met 51,8 procent afgenomen. Vanaf mei 2018 tot en met april 2019 betrof dit nog 28.030 overtredingen, in dezelfde periode een jaar later is dit aantal gedaald tot 13.508. Dit is te danken aan een nieuwe aanpak om ambassadepersoneel, personeel van consulaten en medewerkers van internationale organisaties bewust te maken van hun verkeersovertredingen.
Aanleiding van de nieuwe aanpak is voornamelijk een incident in 2019, waarbij een diplomaat na een ongeval waarbij vijf geparkeerde voertuigen betrokken waren, geen blaastest hoefde te doen vanwege zijn diplomatieke onschendbaarheid. Diplomaten rijden doorgaans in diplomatieke voertuigen en kunnen dan niet bestraft worden voor verkeersovertredingen. Nederland telt circa zevenduizend diplomatieke (personen)voertuigen.
In de nieuwe aanpak krijgt de eigenaar van het diplomatenvoertuig waarmee een overtreding begaan is een brief, ondertekend door de minister van Buitenlandse Zaken. De brief spreekt de eigenaar aan op de overtreding én verzoekt de ontvanger om een bedrag over te maken, gelijk aan de hoogte van de overtreding in kwestie. Als het structureel om hoge aantallen overtredingen gaat, wordt ook het betreffende consulaat of de betreffende ambassade aangesproken op de verkeersovertredingen. Bij recidive wordt aangedrongen op verdere maatregelen, zoals het terugtrekken van de betrokken diplomaat.
Bij ernstige overtredingen wordt het ministerie van BuZa eerst geïnformeerd, zodat eventueel om opheffing van de immuniteit verzocht kan worden. Dit maakt dan vervolgens strafrechtelijke vervolging mogelijk.