Een aantal jaren geleden is in Drenthe het preventieprogramma Alcoholvrij op weg van start gegaan. Het programma heeft het doel het rijden onder invloed van alcohol onder jongeren te voorkomen. Wat bij wijze van proef voor de duur van een jaar begon, is uitgemond in een succesvol programma. .
Alcoholproef jonge automobilisten succesvol
maandag 14 december 2009
4 min
Jonge automobilisten krijgen met dit programma de mogelijkheid om aan den lijve te ondervinden wat het effect van alcohol is op hun eigen rijvaardigheid.
Les op anti-slip circuit
Het programma vindt plaats op een antislipcircuit in Emmen, in een auto met dubbele bediening en een gediplomeerde rij-instructeur. Voorafgaand aan de rijproeven en een computer-reactietest wordt een theorieles verzorgd over de werking van alcohol op het lichaam. Tevens wordt ingegaan op de Wegenverkeerswet en komen strafrechterlijke gevolgen van rijden onder invloed aan bod.
Gratis deelname jongeren
Jongeren in de leeftijdscategorie 18 tot 25 jaar kunnen kosteloos via hun rijschool meedoen aan het programma. De reden dat er gekozen is voor deze leeftijdscategorie is dat jongeren de meeste kans hebben op een ongeval, waarbij alcohol een rol speelt. Per jaar wordt het programma gemiddeld 20 keer uitgevoerd met maximaal 8 deelnemers per dag. De werving van jonge automobilisten voor het programma Alcoholvrij op weg verloopt via de rijscholen. Zij benaderen oud-leerlingen met de vraag of ze interesse hebben in deelname.
De jongeren moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om deel te kunnen nemen:
- ze moeten tussen 18-25 jaar zijn;
- ze moeten minimaal een half jaar in het bezit zijn van hun rijbewijs;
- ze moeten gewend zijn aan alcoholgebruik;
- ze mogen geen medicijnen gebruiken, die in combinatie met alcohol een risicofactor vormen.
Rijschool
De verantwoordelijkheid van het vervoer van de deelnemers wordt gedragen door de betreffende rijschool. De rijschool ontvangt hiervoor een reiskostenvergoeding.Aan het eind van de dag worden in groepsverband de resultaten van de dag per deelnemer besproken. Ondanks dat de deelnemers dan nog onder invloed van alcohol zijn, blijkt dat zij voldoende aanspreekbaar zijn en dat ze inzien welk effect alcohol op hun rijvaardigheid en rijgedrag heeft. Aan de hand van hun rijproef en de theorie wordt duidelijk gemaakt wat tijdens de rijproef met hen gebeurde. Vaak kunnen de andere deelnemers door wat zij gezien of ervaren hebben tijdens het meerijden hierbij ook een rol spelen. Tevens worden tijdens de evaluatie de resultaten van de blaastest en de reactietest besproken, met de eventuele strafrechtelijke gevolgen in het geval zij in deze toestand in de auto zouden zijn gestapt. De reacties van de deelnemers zijn zeer positief; het merendeel van de deelnemers geeft aan de dag als leuk en leerzaam te ervaren.
RUG
In 2006 heeft een effectonderzoek van het programma plaatsgevonden door de Rijksuniversiteit Groningen. Daaruit bleek dat jongeren die mee hebben gedaan aan het programma minder vaak met drank op achter het stuur zitten (0,7%) in vergelijking met jongeren die niet mee hebben gedaan (4,2%).
Inzicht vergroot
Geconcludeerd kan worden dat een realistische beleving van de effecten van alcoholgebruik op de eigen rijvaardigheid bijdraagt aan het inzicht en de mentaliteit die nodig is om een bewuste keuze te maken om niet onder invloed te gaan rijden. De alcohol-ervaringsproef van het programma Alcoholvrij op weg blijkt dan ook een effectief en succesvol middel tegen de bestrijding van rijden onder invloed en dient om die reden een prominente plaats te krijgen in heel Nederland. Op dit moment wordt het programma, naast Drenthe, uitgevoerd in Friesland en in Utrecht.
Verslavingszorg
De coördinatie en uitvoering van het preventieprogramma Alcoholvrij op weg in Drenthe is in handen van Verslavingszorg Noord Nederland, in samenwerking met verkeersschool Succes, verkeersschool Harms, Regiopolitie Drenthe, Veilig Verkeer Nederland en rijscholen in Drenthe e.o.. Het programma wordt financieel gesteund door het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe.