Alternatief voor inframaatregelen

donderdag 20 september 2012
timer 3 min
Gedragsatelier alternatief voor inframaatregelen “Als iedereen zich nu eens gedroeg zoals wij willen, dan hoeft infrastructuur stukken minder te kosten.” Dit illustreert in tijden van kleinere budgetten de groeiende aandacht voor gedrag in de wereld van mobiliteit. Maar hoe begin je daarmee? Wellicht met een 'gedragsatelier', een concept van Goudappel Coffeng.
Alternatief voor inframaatregelen

Uitgepraat over infra maatregelen


Deelnemers van het gedragsatelier gaan aan de slag met hun eigen case. 28 Augustus was het eerste gedragsatelier in Eindhoven.Jacques Splint, afdelingshoofd Verkeer en Openbare Ruimte van de Gemeente Eindhoven: 'We zijn uitgepraat over infrastructurele maatregelen, dus we staan open voor gedragsbeinvloeding'. Daarom namen hij en zijn medewerkers deel aan deze workshop waar altijd een specifiek probleem uit de eigen organisatie centraal staat. In het Eindhovense voorbeeld was dat het sluipverkeer door de binnenstad. Hoe krijg je de weggebruikers 'de ring op'?

Bijbrengen basisconcepten


Het eerste deel van de workshop bestaat uit het bijbrengen van basisconcepten. Lotte van de Munckhof, één van de  gedragskundigen van Goudappel: “In de wereld van verkeer & ruimte heeft ontwerp en bouwen traditioneel veel aandacht gehad. Gedrag was iets van gezond verstand. De branche zit als het ware met een kennisachterstand over concepten en wetenschappelijke kennis. Het eerste deel is een speelse manier om dat besef tussen de oren te krijgen.”. Het tweede deel van de workshop is toepassingsgericht. Lotte: “Door met de stof concreet aan de slag te gaan, beklijft het beter.\"

Leuke ideeen op tafel


In Eindhoven kwamen hele leuke ideeen op tafel. Beloon mensen die de ring gebruiken, of zorg voor extra beleving op de gewenste route. Verkeersplanoloog Erik van Hal: 'Het gedragsatelier was een eye-opener. We hebben inzicht gekregen in onderbouwde strategieen die je kan inzetten om een probleem op te lossen. Je maakt eerst helder wat precies de vraag/het probleem is, wat zijn je verwachtingen van de weggebruiker en welke concrete acties kan je dan uitvoeren, gericht op gedrag. Je maakt een onderbouwing in plaats van dat je werkt vanuit het weinig gefundeerde onderbuikgevoel waarmee we nu te vaak en te snel verkeersgedrag proberen te beïnvloeden'.

Nieuw concept


Het Gedragsatelier wordt op de markt gebracht onder de merknamen Goudappel Coffeng en Tiem (beiden Goudappel Groep) in samenwerking met pyschologisch adviesbureau Dijksterhuis & Van Baaren. Het is een laagdrempelig, onderhoudend én informatief instrument om een nieuwe weg in te slaan in mobiliteitsland: de weg van gedragsbeïnvloeding. Lotte: “We willen ons enthousiasme overbrengen en dat werkt. Dat zagen we in pilotsessies intern, en nu ook bij de eerste uitvoering bij de gemeente Eindhoven. Het leent zich ook prima als agenda-onderdeel op een heisessie of een teambijeenkomst.”


 

Terug naar overzicht nieuws >>>