Basisschoolleerlingen toetsen verkeersveiligheid

donderdag 15 maart 2012
timer 3 min
De gemeente Menterwolde organiseerde in samenwerking met de Heemtuin, NME en Kijlstra Bestrating een educatieve middag voor de groepen 7 van de basisscholen in Muntendam omtrent verkeersveiligheid en de rol die duurzame producten hierin spelen.
Basisschoolleerlingen toetsen verkeersveiligheid


Doel


Doel van de middag was leerlingen bewust te maken van de verkeersveiligheid in hun leefomgeving en de rol die duurzame producten hierin spelen. Te denken valt aan reflecterende grondstoffen, de juiste toepassing van verlichting en de vele verkeersbewegingen waar scholieren dagelijks mee te maken krijgen. 'Met de educatieve middag hebben we geprobeerd schoolgaande kinderen bewust te maken van de verkeersveiligheid in hun eigen leefomgeving en de rol van duurzame producten. Zo zijn de kruispunten in Muntendam voorzien van de Reflexstone, een duurzaam product die een meer veilig gevoel geeft in het verkeer door de reflexterende eigenschap. Ook het feit dat er minder lichtbronnen nodig zijn is onder de aandacht gebracht; dit levert een besparing in de energiekosten op... en dus ook beter voor het milieu', aldus Anita Hoppentocht van de gemeente Menterwolde.
 

Reflecterende betonstenen


De leerlingen werden rond 13.00 uur opgewacht door wethouder Matty Siersema en Piet Zijlstra van Kijlsta Bestrating. Zij legden de leerlingen uit dat er op dat kruispunt reflecterende betonstenen liggen ten behoeve van de verkeersveiligheid en dat er in Muntendam nu 20 van deze kruispunten zijn.


Opdrachten


Na aankomst in de Heemtuin was er een presentatie van Piet Zijlstra over duurzame bestrating en verlichting en gingen de leerlingen aan de slag met diverse opdrachten. Zo stond er een vrachtwagen met stenentrailer om de dode hoek te ervaren. Kinderen konden met spiegeltjes, op een balk gemonteerd, achteruit lopen en ervaren wat ze zien en daarna in de vrachtauto zelf de dode hoek ondervinden.  

Zebra-effect


Verder konden de kinderen geblinddoekt om op geluiden reageren en ernaar zoeken en was er een opdracht gerelateerd aan het 'zebra-effect': door te simuleren dat je van het ene op het andere moment van licht naar donker gaat werd duidelijk dat je je bij ongelijkmatige openbare verlichting steeds opnieuw moet focussen om helder zicht te houden. Ook  konden de kinderen  een straat leggen onder leiding van een ervaren straatmaker. Als laatste opdracht konden de kinderen hun eigen Reflexstone maken van gips en reflecterende materialen al of niet met kleurstoffen.

Ontwerp een kruising


Als afsluiting kreeg elke groep een opdracht (grote basis tekening) mee van Wethouder Jan Batelaan; ontwerp een kruising. Het is de bedoeling dat ze, naar aanleiding van wat ze geleerd hebben, daarin hun eigen ideeën over veiligheid en duurzaamheid verwerken. Op 13 april moeten de groepsopdrachten ingeleverd zijn bij de Heemtuin, waar ze worden tentoongesteld.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>