Bekabelde drones tellen het verkeer

maandag 16 oktober 2017
timer 2 min
De traditionele aanpak van verkeerstellingen is er een met lussen, camera's en waarnemers. Rijkswaterstaat, ViNotion en Antea Group onderzoeken of dat proces ook geautomatiseerd kan worden: door de inzet van kabeldrones.

Daartoe is begin oktober, in samenwerking met Delft Dynamics en Dufec, een eerste verkeersmeting bij aansluiting Muiden op de A1 gedaan per kabeldrone. Het doel is tweeledig: aantonen dat een kabeldrone veilig en efficiënt werkt, en inzicht krijgen of een drone een goed alternatief is voor de traditionele aanpak.

 

“De drone gaat de lucht in, stuurt data via de kabel direct door en maakt zo snelle berekeningen en vervolgacties mogelijk", vertelt Roel Brandt, projectmanager Smart Mobility bij Antea Group. "Door een bekabelde drone te gebruiken is het risico op ongevallen nihil.”

Automatiseren

De data vanuit de kabeldrone worden nu gebruikt om beschikbare intelligente beeldherkenningssoftware van ViNotion geschikt te maken voor dronebeelden. Deze software herkent voertuigen en bepaalt hun richting, zodat verkeer geautomatiseerd geteld kan worden.

 

Vervolgens wordt de geautomatiseerde verkeerstelling vergeleken met een traditionele telling, om de kwaliteit te evalueren. Op basis van de uitkomsten van deze proef stelt Antea Group in samenwerking met ViNotion de dienst voor het geautomatiseerd tellen van verkeer met drones beschikbaar voor al haar klanten.

Bij een verkeerstelling op de aansluiting Muiden A1 werd gebruik gemaakt van een drone