Braziliaanse steden vragen Nederlands advies om fietsgebruik te stimuleren
De bevolking van de Braziliaanse steden Santos en Guarujá heeft de fiets als belangrijkste vervoermiddel. Veel inwoners fietsen dagelijks van de ene naar de andere stad voor werk. Er is nog geen directe verbinding tussen de steden, die van elkaar gescheiden zijn door water, waardoor de fietsers ver moeten omfietsen naar een ferry-verbinding. De overvolle veerboot kan het aantal fietsers echter niet meer aan. En dit terwijl Dersa (Desenvolvimento Rodoviário S/A), onder andere verantwoordelijk voor het vervoer van en naar de haven, juist het fietsgebruik wil stimuleren en het gebruik van de auto wil laten afnemen.
Afgezonken tunnel met fietsbuis
Royal HaskoningDHV werkt momenteel aan een afgezonken tunnel van ongeveer 900 meter lang voor de grootste zeehaven van Brazilië in Santos, die een directe verbinding zal gaan vormen tussen Santos en Guarujá. Dersa heeft Royal HaskoningDHV gevraagd om samen met de Dutch Cycling Embassy en Posad ook een concept 'Fietsmasterplan' te ontwikkelen, waardoor er in het midden van de tunnel een fietsbuis gecreëerd zal worden voor fietsverkeer en voetgangers uit beide richtingen.
Tevens is het projectteam gevraagd om technici van de gemeenten Santos en Guarujá op te leiden om het geïntegreerde plan voor de fietsinfrastructuur verder te kunnen brengen. Door een opleidingstraject met meerdere workshops, kunnen de gemeenten nu zelf aan de slag om bepaalde fietsroutes op de tunnel te gaan aansluiten.
Voordelen
Het doel van het fietsmasterplan is het integreren van het bestaande fietsnetwerk van beide gemeenten op andere modaliteiten zoals auto’s, openbaar vervoer en voetgangers. Hierdoor zullen de stadsbewoners niet meer genoodzaakt zijn om de auto te gebruiken om van de ene naar de andere stad te reizen en wordt de overbelaste en drukste veerbootverbinding voor fietsers ter wereld ontlast.
Het aantal conflicten tussen veerboten en scheepsverkeer tijdens het oversteken in de haven kan worden teruggedrongen, de uitstoot van broeikasgassen kan afnemen en de leefbaarheid van de omgeving zal toenemen.