"Centrale beleidsmakers realiseren zich niet goud in handen te hebben"

woensdag 25 mei 2016
timer 3 min
“Nederland is niet trots op de fiets en dat is erg”, stelt Prof. Dr. Ruth Oldenziel, redacteur en schrijver van het boek Cycling Cities. “Want beleidsmakers – en dan heb ik het niet over fietsambtenaren maar over centrale beleidsmakers – realiseren zich niet goud in handen te hebben.” Een voorproefje op het Nationaal Fietsdiner op 1 juni, waar Oldenziel met een prikkelende stellingname 'food for thought' zal bieden én een presentatie houdt over de nieuwe uitgave van het boek 'Cycling Cities'.

“Het buitenland kijkt reikhalzend naar Nederland”, gaat Oldenziel verder. “Bovendien is het in Nederland ook niet vanzelf gekomen: in veel Nederlandse steden is het ook een dubbeltje op z’n kant geweest. Als fietsorganisaties, politieke partijen en beleidsmakers zich niet hadden ingezet, had het in Nederland ook anders kunnen lopen.”

 

Kennis en kunde met pensioen

Oldenziel adviseert Nederlandse fietsprofessionals dan ook minder bescheiden te zijn: “Communiceer met de buitenwereld over wat er tot stand is gebracht in Nederland en daarbuiten, wel op feiten gebaseerd natuurlijk.”

 

Verder luidt haar advies om te investeren in de jongere generatie: “Want de activistische generatie van weleer gaat nu met pensioen, en met hen heel veel kennis en kunde.” Ook zou volgens Oldenziel big data over fietsen in het reguliere budget en in verkeersmodellen terecht moeten komen, “net als het geval is voor automobiliteit en OV”, en zou geïnvesteerd moeten worden in bikenomics, want “we weten nog steeds te weinig”.

 

Tenslotte stelt Oldenziel: “Wat Nederland vrij uniek maakt, is de vanzelfsprekendheid van het fietsen. Dat moet zo blijven. Maar daarvoor is het wel noodzakelijk dat je eerst begrijpt waarom het zo bijzonder is en je moet blijven investeren.”

 

Nieuwe uitgave boek

Tijdens het Nationaal Fietsdiner geeft Oldenziel ook een presentatie over het boek ‘Cycling Cities: Hundred Years of Policy and Practice’, aangezien er na 20 jaar een nieuwe uitgave van is verschenen. “Sinds 1999 is de belangstelling in het buitenland voor Nederlandse fietsen gegroeid. De oude publicatie was in het Nederlands geschreven, vooral voor beleidsmakers, en alleen onder experts bekend. We wilden het boek toegankelijk maken voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp.”

 

“Ook was in de oude publicatie de sociale beweging van de fietsersbonden afwezig en was er geen aandacht voor de internationale dimensie. En natuurlijk wilde iedereen weten: wat is er gebeurd sinds de jaren negentig?”

 

Budapest, Antwerpen en Lyon

In het boek Cycling Cities worden verschillende steden in beeld gebracht. Opmerkelijk noemt Oldenziel de ontwikkelingen in de steden Budapest, Antwerpen en Lyon: “In Budapest is het fietsen door een hele nieuwe generatie omarmd en Antwerpen claimt een enorme comeback te hebben gemaakt, gebaseerd op Nederlandse voorbeelden. Verder is Lyon interessant, omdat het als een van de eerste steden een succesvol deelfietsprogramma heeft gelanceerd, als onderdeel van city branding.”

 

Nationaal Fietscongres

Tijdens het Nationaal Fietsdiner op 1 juni, onderdeel van het pre-congres van het Nationaal Fietscongres, houdt Ruth Oldenziel een presentatie over de nieuwe uitgave van het boek ‘Cycling Cities’ en biedt zij met een prikkelende stellingname ‘food for thought’.

 

Ga voor meer informatie naar: www.nationaalfietscongres.nl