Conferentie Walk21 Wenen: stappen vooruit in de belangenbehartiging
Door Derk van der Laan
Vergeleken met de situatie in 2000, toen de eerste Walk21 voor planners, wetenschappers en activisten plaatsvond, ziet hij een duidelijke evolutie: “De bewijzen stapelen zich op hoe essentieel lopen is voor de economie, de gezondheid en het beperken van CO2-uitstoot. Het belang van lopen krijgt steeds ruimer aandacht in internationale fora, zoals de Verenigde Naties, de WHO en de transportwereld." In opkomst is het besef dat lopen niet alleen voor fysieke, maar ook voor geestelijke gezondheid cruciaal is. De sociale kant speelt daarbij een rol, aldus Walker. Over verkeersveiligheid: “Er wordt nu gezwegen over de grote aantallen slachtoffers. Dat gaat echt veranderen."
Het thema van de conferentie was ‘Stepping Ahead’. Bijna 600 deelnemers, veelkleurig en uit alle windstreken, kozen vier dagen lang in het Rathaus van Wenen uit 200 sessies. Bijzonder voor een verkeersgerichte bijeenkomst was het hoge percentage vrouwen onder de deelnemers: 45 procent.
Masterplan Lopen
Veel aandacht in de wandelgangen was er voor het recente Masterplan Lopen (‘Gehen’) van Oostenrijk. Dat lijkt op het Nederlandse Masterplan Fiets uit de jaren negentig waarin niet alleen fietsroutes en fietsparkeervoorzieningen aandacht kregen, maar ook bewustwording, draagvlak, monitoring en de rol van de tweewieler in de totale vervoerketen.
Rob Methorst, deskundige op het gebied van lopen en verkeersveiligheid: “Nederland zou een voorbeeld kunnen nemen aan het Masterplan Gehen. De Oostenrijkse regering ziet de urgentie van een geïntegreerde aanpak en neemt initiatief. Het plan ondersteunt maatregelen voor betere voorzieningen voor voetgangers maar kijkt veel verder. Zo krijgt onder meer ruimtelijke planning aandacht: maak af te leggen afstanden korter zodat ze beloopbaar worden." Methorst ziet dat het plan stimuleert tot actie van alle belanghouders. Volgens hem toont dit Masterplan een rijksoverheid die zijn kerntaken wil waarmaken. Afstemming tussen overheden krijgt een belangrijke plaats, maar ook wetgeving en onderzoeksprogrammering.
Nederlandse inbreng
Tijdens de conferentie hield Methorst samen met Annemieke Molster (Molster Stedenbouw) een workshop over hoe steden veiliger kunnen worden voor ouderen. Andere Nederlandse bijdragen kwamen onder meer van Erik van Hal en Herman Kerkdijk van de gemeente Eindhoven. Zij lieten zien hoe hun stad plannen voor de voetganger maakt en uitvoert. Martine de Vaan lichtte haar initiatief ‘Weeting’ toe, een combinatie van ‘meeting & walking’. Al lopend overleggen in de buitenlucht in plaats van binnen zitten vergaderen.