Duurzaam vervoer: Cargo Bike Festival 2014

maandag 24 maart 2014
timer 3 min
De belangstelling voor het gebruik van bakfietsen in Europa groeit. Reden voor Fietsdiensten.nl en de European Cycle Logistics Federation om dit jaar het International Cargo Bike Festival weer te organiseren, op 12 en 13 april.

Cargo Bike Festival

Op zaterdag 12 april start het Cargo Bike Festival in Nijmegen met de Conferentie van de European Cycle Logistics Federation (ECLF). Op zondag 13 april vindt het Cargo Bike Festival plaats, ook wel het BakfietsTreffen. Op dit moment zijn er al aanmeldingen van sprekers en deelnemers uit meer dan twintig landen, waaronder de USA en Australië.

 

Steden leefbaarder

Initiatiefnemer Jos Sluijsmans van Fietsdiensten.nl legt uit waarom hij het Cargo Bike Festival voor de tweede keer organiseert: “Bakfietsen hebben een enorm potentieel om steden leefbaarder te maken. Het is een goed alternatief voor goederenvervoer per auto of bestelbus. Het is alleen niet bekend genoeg.” De vraag naar bakfietsen groeit echter wel. “Internationaal gezien is de bakfiets echt booming. Wereldwijd wordt de interesse bij zowel kopers als producenten steeds groter.”

 

Bakfietsen uit binnen – en buitenland

Op het Cargo Bike Festival presenteren producenten en dealers van bakfietsen hun producten. Sluijsmans: “Het is leuk om met eensgezinden bij elkaar te komen. Producenten en gebruikers van bakfietsen kennen elkaar meestal al wel via Facebook en Twitter, maar tijdens het Cargo Bike Festival kunnen ze elkaar persoonlijk leren kennen.” Er zijn veel verschillende bakfietsen uit Nederland en andere Europese landen te bewonderen tijdens het Cargo Bike Festival. En er is een probeerparcours waar de diverse bakfietsen uitgeprobeerd kunnen worden. Velocity Fietskoeriers organiseert daarnaast op zondag verschillende wedstrijden voor ervaren en beginnende bakfietsers.

“De bakfiets vervangt de auto of bestelbus. Het is interessant om te zien dat grote bedrijven als DHL Express voor transport in de binnenstad overgaan op de bakfiets”, vertelt Sluijsmans. Bakfietsen bieden veel mogelijkheden, zijn laagdrempelig, goedkoper én milieuvriendelijker dan de auto of bestelbus. “Mensen met een fysieke beperking die normaal een driewieler nodig hebben, vinden dat vaak stigmatiserend. De bakfiets biedt dan een goed alternatief. Bovendien is het handig dat je ook nog spullen mee kunt nemen.”

 

Nijmegen fietsstad

Volgens Sluijsmans helpt het Cargo Bike Festival ook mee om Nijmegen te profileren als fietsstad. “We hebben in Nijmegen al veel kennis over fietsen en infrastructuur en er gebeurt ook al veel op fietsgebied, maar het kan nog meer gepromoot worden. Er is nog veel te winnen op het vlak van citymarketing. Er zijn al zoveel fietsinitiatieven en we kennen diverse fietsondernemingen. Als we die aan elkaar koppelen dan kunnen in tien jaar tijd 2000 banen gecreëerd worden”, aldus Sluijsmans. Hij zou graag zien dat er in Nijmegen meer gebruik wordt gemaakt van duurzaam vervoer. “Ik zou willen dat in de binnenstad van Nijmegen al het vervoer schoon is en in een lager tempo rijdt. Het is vreemd dat we accepteren dat trucks met voetgangers en fietsers gemixt worden. Een vrachtwagen is geen stadsvoertuig. Dat mensen verongelukken door ‘dode hoek situaties’ zou niet mogen gebeuren. Als de Oranjesingel bijvoorbeeld een tweebaansweg zou zijn waar 30 kilometer per uur gereden zou worden, zou de beleving ook heel anders zijn.”

 

Voor meer informatie over het International Cargo Bike Festival kijkt u op www.bakfietstreffen.nl of bezoekt u de Facebook-pagina van The Happy Cargobiker.