Duurzaamheid credo tijdens heropening DGMR
Rijksadviseur Infrastructuur Ton Verhoeven sprak tijdens de officiële opening van de nieuwe DGMR locatie over de toekomst van de infrastructuur. Belangrijkste conclusie: we moeten toewerken naar duurzame stedelijke regio's, waarbij we de Eco-stad in Singapore als voorbeeld kunnen nemen.
Duurzaamheid credo heropening DGMR
zondag 15 mei 2011
3 min
30 Aardes
“Er wordt veel gewerkt aan duurzame gebouwen, bedrijventerreinen en woonwijken, maar het gaat erom dat we de complete regio duurzaam krijgen”, stelde Verhoeven. Om zijn stelling te onderbouwen schetste hij: “De huidige wereldbevolking bestaat uit 7 miljard mensen, met een verwachte groei tot 15 miljard in 2100. De huidige footprint vergt 1,5 aarde, wat betekent dat we bij de huidige techniek in 2100 30 aardes nodig hebben.” Beleidswijzigingen zijn dus van essentieel belang, ook al zitten er grote verschillen tussen regio's als het gaat om de ecologische footprint. Verhoeven noemt als goed voorbeeld Singapore: “Het is een zeer dichtbevolkt gebied dat daarentegen wel heel goed in staat is duurzaam te zijn. Hier zijn voor de Sino-Singapore Tianjin Eco-stad 26 key performance indicators (KPI's) opgesteld die ook voor andere regio's als leidraad kunnen dienen; China met haar explosieve stedelijke groei heeft al de hulp ingeroepen van Singapore.”
KPI's
Belangrijkste pijlers van de KPI's zijn de luchtkwaliteit, kwaliteit van drinkwater, de carbon emissie per eenheid BBP, het aandeel van 'groene gebouwen' en groen vervoer: tenminste 90 procent van de ritten binnen de eco-stad zijn niet-gemotoriseerd, dus fietsen, lopen of openbaar vervoer. Verder wordt ingegaan op het aandeel van betaalbare volkshuisvesting (tenminste 20 procent van de woningen is gesubsidieerde sociale woningbouw in 2013), het gebruik van herbruikbare energie en water uit niet-traditionele bronnen. Ook moet er voldoende werkgelegenheid worden gecreëerd om woon-werkverkeer zoveel mogelijk te beperken. Verhoeven: “Met 26 simpele regels kan je DNA schrijven voor duurzame regio's. Misschien ook iets voor Nederland? De basis zit in ieder geval in het reduceren van de energievraag. Ook het rondom knooppunten realiseren van gebouwen, functiemenging in het openbaar vervoer, hergebruik van afval en het regionaal produceren van energie draagt bij aan een meer duurzame regio.” Meer weten? Download hier de presentatie van Ton Verhoeven.
Duurzame mobiliteit
Na afloop van het openingssymposium over mobiliteit, stedenbouw en duurzaamheid hebben directeur Hans van Leeuwen en Ed Nijpels, voorzitter van NLingenieurs, samen een boom geplant. Met deze handeling werd het gerenoveerde pand geopend en kon een toast worden uitgebracht op de 'groei' van DGMR. In het kader van duurzame mobiliteit is een groep medewerkers van DGMR uit Arnhem naar de nieuwe vestiging in Den Haag komen fietsen. Na een tocht van 144 km werden de fietsers feestelijk onthaald in Den Haag en kwamen zij het nieuwe energielabel overhandigen, dat door de duurzame renovatie van het pand sterk is verbeterd.
Symposium
Op dezelfde dag organiseerde Movinnio in samenwerking met DGMR in het nieuwe duurzame pand het symposium 'Duurzame mobiliteit en Ruimtelijke Ordening / Stedenbouw, met als insteek dat ruimtelijke inrichting en vervoer alles met elkaar te maken hebben, zeker als de wereld duurzamer moet. Toch 'spreken' de partijen niet met elkaar, stellen Movinnio en DGMR. Om tot duurzaam vervoer te komen moet dat beter, vinden ze. Het symposium bracht deze lijnen samen, waardoor er volop gediscussieerd kon worden over dit belangrijke onderwerp.
Klik hier voor de presentaties en foto's van het symposium.