Eén digitale basiskaart voor heel Nederland
Basisregistraties werken volgens het principe eenmalig inwinnen en meervoudig gebruik. Doordat organisaties over hetzelfde beeld van Nederland beschikken, kunnen ze beter samenwerken. Vanaf 1 januari 2017 moet de hele overheid verplicht met de BGT werken. Het landsdekkende bestand wordt ondergebracht bij het Kadaster, en is straks als open data vrij beschikbaar voor iedereen.
De kaart gebruiken
In juni van dit jaar schreef minister Schultz over de digitale kaart: "We gaan in 2016 allemaal met één gedetailleerde en landsdekkende digitale kaart werken. Deze digitale kaart is echter de basis. Van belang is hoe de kaart straks wordt gebruikt. Waar het écht om gaat, is dat we slimmer omgaan met de gegevens over bijvoorbeeld fysieke infrastructuur zoals bruggen, wegen, gebouwen, kanalen en dijken."
Aanlevering
Door de gegevens in de BGT eenduidig te onderhouden, zijn ze herbruikbaar voor alle overheidsorganisaties die deze gegevens nodig hebben. Voor een uniforme aanlevering van topografisch materiaal is de Stichting Samenwerkingsverband van Bronhouders - Basisregistratie Grootschalige Topografie (SVB-BGT) opgericht.
PDOK
De stichting is een samenwerkingsverband van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Defensie en Economische Zaken en de koepels Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Unie van Waterschappen (UvW) en ProRail BV. De SVB-BGT levert het Kadaster topografische informatie van de afzonderlijke leden en hun achterban. Deze BGT-bestanden worden beheerd door het Kadaster en zijn voor iedereen vrij beschikbaar via www.PDOK.nl.