Een dikke 10 als je op de weg wordt gezien

dinsdag 14 oktober 2014
timer 3 min
Fietsers in het verkeer zijn kwetsbaar. Vanaf oktober worden de dagen weer korter. De donkere dagen zorgen ervoor dat fietsers minder zichtbaar worden in het verkeer en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Daarom is een goed werkende fietsverlichting van groot belang. Ruim de helft van de fietsers rijdt in het donker zonder licht. Fietsverlichtingsacties helpen om te stimuleren dat fietsers het belang inzien van het gebruiken en beschikken over een werkende fietsverlichting.

Naast de Fietsverlichtingsacties van Politie Midden en West-Brabant en Veilig Verkeer Nederland  district Brabant werken 18 gemeenten in West-Brabant samen aan een fietsverlichtingsactie gericht op de ouders van bovenbouw leerlingen in het Basisonderwijs en 1e en 2e klassen van het Voortgezet Onderwijs. Door middel van een ansichtkaartenactie willen de gemeenten fietsverlichting als gespreksonderwerp onder de aandacht brengen bij ouders. Kinderen uit deze leeftijdsgroepen zijn zich nog niet altijd bewust van het gevaar dat fietsen zonder goed gezien te worden met zich meebrengt. Vaak worden kinderen ook pas geconfronteerd met een niet werkende fietsverlichting op het moment dat het gebruik ervan noodzakelijk is.

 

Scholen en ouders

Met de slogan “een dikke 10, als je op de weg wordt gezien!” worden ouders gevraagd om nu de dagen weer korter worden ervoor te zorgen dat de fietsverlichting van hun kind(eren) in orde is. Met medewerking van de BVL scholen binnen de deelnemende gemeenten:  Aalburg,  Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Werkendam, Woensdrecht, Woudrichem en Zundert sturen de leerlingen een speciaal voor deze actie ontworpen ansichtkaart via de gemeente aan hun ouders.

 

De gemeentelijke actie start in week 41 met het afleveren van de ansichtkaarten bij de deelnemende scholen.  De leerlingen schrijven een boodschap voor de ouders om de aandacht te vestigen op hun fietsverlichting. De ingevulde ansichtkaarten worden door de scholen aan de gemeente retourgezonden. Na ontvangst zorgen de gemeenten ervoor dat de ansichtkaart gelijktijdig bij de ouders van de leerling bezorgd wordt. De basisschoolleerlingen ontvangen als dank voor het invullen van de ansichtkaart een leuke gadget. 

 

Preventieve fietsverlichtingscontrole

Voor organisaties, scholen, bedrijven etc. die een preventieve fietsverlichtingcontrole (willen) houden zijn er posters en speciale flyers met controlepunten per deelnemende gemeente verkrijgbaar. Wilt u een preventieve fietsverlichtingscontrole houden om fietsers in uw omgeving bewust te maken van het belang van een goed werkende fietsverlichting? Dan kunt u de posters en flyers met controlepunten aanvragen bij uw gemeente.