Een vitaal digitaal Nationaal Fietscongres smaakt naar meer
“Op deze manier interactiever dan live op locatie”, was een van de spontane reacties op het eerste, volledig digitale Nationaal Fietscongres 2020. In een speciale ‘congresstudio’ sprak dagvoorzitter Bram Douwes ruim 250 congresdeelnemers enthousiast toe en leidde ze vrolijk en vlekkeloos door het digitale programma.
Wethouder duurzame mobiliteit van ’s-Hertogenbosch, Ufuk Kâhya, heette de congresdeelnemers welkom, namens de Noord-Brabantse gastheren (provincie Noord-Brabant, de gemeente ‘s -Hertogenbosch en de regio Noordoost Brabant). Coronamaatregelen noopten niet alleen de congresorganisatie tot een digitaal congres, maar gaven ook een onverwachte boost aan het fietsverkeer. Dat zie je internationaal - “Riemen vast”, riep Lucas Harms, voorzitter van de Dutch Cycling Embassy, verderop in het programma voor een ‘rondje’ langs wereldsteden die volop extra infrastructuur vrijmaken voor fietsers.
“Wij hebben onze infrastructuur op orde om extra fietsdrukte op te vangen, zegt wethouder Kâhya, maar we blijven investeren. We zien een groei in het aantal e-bikes, daarom investeren we in extra gratis bewaakte fietsenstallingen. Ook kijken we naar mogelijkheden om een autoparkeerplaats vrij te maken voor een extra stalling op straat en zorgen fietssnelwegen voor de relatie stad en ommeland. En ook over comfort hoeven de Bossche fietsers niet te klagen. Alle VRI’s zijn slim. “Als fietser heb je hier nooit het gevoel dat je voor niets staat te wachten.” Ten slotte is fietsen in ’s-Hertogenbosch inclusief. Er zijn fietswerkplaatsen, beter fietsontmoetingscentra, waar fietsen worden opgeknapt voor mensen (en kinderen) met een kleine beurs en er worden fietslessen gegeven. Ook mensen met een beperking trekken er in ‘s-Hertogenbosch op uit. Het project Fietsmaatjes wil alle Boschse wijken van een of meer duofietsen voorzien.
Na de openingsspeech volgde een keur aan presentaties; Van ‘dromen’ tot olifantenpaadjes, van gedrag tot data en van innovaties tot beleid. Na de presentaties werd de Tour de Force Innovatieprijs 2020 uitgereikt aan Stichting ‘Fietsen Alle Jaren Fryslan’ voor de samenwerking ‘Iedereen fietst’.
De dag werd afgesloten met een diepzinnig betoog van schrijver en fietsfanaat Wim Daniëls over de vooruitgang van de fiets in de afgelopen eeuw. Wat hem betreft stamt het beste boek over de fiets uit 1915, ‘Mijn rijwiel’ van Frank Streuvels, maar sindsdien is er veel vooruitgang geboekt. Zo mogen vrouwen gewoon overal naartoe fietsen, hebben onze rijwielen geen houten banden maar comfortabele luchtbanden – een uitvinding van Dunlop – en is de fiets hét vervoermiddel van iedereen.”
Iets gemist of nog eens terugzien? Tickethouders van het Nationaal Fietscongres 2020 krijgen toegang tot alle presentaties van 3 september én alle presentaties van het 2e deel van het digitale Nationaal Fietscongres op 19 november. Bovendien geeft een ticket toegang tot het ‘post-congres’ dat (onder voorbehoud) door de Brabantse gastheren wordt verzorgd op 27 mei. U kunt nog steeds een ticket bestellen.