Fryslân blijft investeren
Het werken aan wegen, openbaar vervoer en verkeersveiligheid gaat in 2012 onverminderd door. De provincie voert alle geplande projecten uit. Dit blijkt uit het uitvoeringsprogramma verkeer en vervoer 2012. Wel stelt de provincie de ambities op lange termijn bij.
Fryslân blijft investeren
dinsdag 1 mei 2012
3 min
Geplande werkzaamheden
Mede doordat de rijksbijdrage vanaf 2013 naar beneden gaat. Het beschikbare geld gaat dan vooral naar openbaar vervoer en verkeersveiligheid. De provincie maakt alle geplande werkzaamheden aan de infrastructuur af. Werken als rondweg Gorredijk, Noordwesttangent en Woudsend-Balk gaan gewoon door. Gedeputeerde Sietske Poepjes: “Er wordt nog veel werk verzet de komende jaren. Wij gaan ervoor zorgen dat de leefbaarheid en doorstroming beter wordt. We verwachten dat dit een boost gaat geven aan de economie.” Vanaf 2015 is er vooralsnog geen geld beschikbaar voor aanpassingen aan wegen, fietspaden en vaarwegen. Het onderhoud gaat wel door.
Openbaar vervoer
De provincie blijft investeren in het openbaar vervoer. Gedeputeerde Johannes Kramer: “Wy sille der alles oan dwaan om de reizgers bliuwend komfortabel en feilich iepenbier ferfier biede te kinnen. Fansels ek op it plattelân.” Als er grote knelpunten ontstaan op het platteland, koopt de provincie bij de vervoerder ritten in. Daarnaast komen er lokale initiatieven, zoals het combineren van OV en WMO-vervoer.
Opknappen
De provincie gaat de busstations en bushaltes opknappen. Verder draagt ze bij aan het vernieuwen en uitbreiden van de P+R-terreinen bij station Grou Jirnsum en Sneek noord. Daarnaast gaat de provincie voor meer treinen per uur. Een derde trein per uur tussen Leeuwarden en Zwolle en een vierde trein per uur tussen Leeuwarden en Groningen. De treinreis van Leeuwarden naar Harlingen gaat straks vlotter, omdat er twee verbeterde wissels worden aangelegd.
Verkeersveiligheid
Ook verkeersveiligheid blijft hoog op de agenda staan. Naast de permanente middelen voor verkeersonderwijs zijn er ook voorlichtingscampagnes. Bijvoorbeeld 'Veilig door de buurt' om de verkeersveiligheid in wijken en buurten te verbeteren. En met het 'Fries actieplan fiets' wil de provincie praktische verkeerslessen geven aan fietsers. Ongevallen met fietsers komen steeds meer voor.
Lobby Den Haag
De bijdrage van het Rijk loopt vanaf 2013 terug met 4 miljoen. De provincie gaat lobbyen in Den Haag voor een eerlijkere verdeling van het rijksgeld. Elk jaar krijgen provincies van het Rijk een zogenaamde brede doeluitkering (BDU) om te besteden aan verkeer en vervoer. Die verdeling is gebaseerd op woningdichtheid. Op deze manier gaat veruit het grootste deel naar de Randstad en moeten de plattelandsprovincies het met minder doen. Fryslân wil dat de verdeling wordt bepaald op basis van bevolkingsomvang en oppervlakte.
Terug naar overzicht nieuws >>>