Geïntegreerde testomgeving mobiliteit

donderdag 2 december 2010
timer 2 min
Krachtenbundeling geïntegreerde testomgeving mobiliteit Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant, provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en TNO onderzoeken of in Zuidoost-Brabant een geïntegreerde testomgeving voor slimme verkeersystemen kan worden opgezet. 
Geïntegreerde testomgeving mobiliteit



Managementconferentie


In een managementconferentie hebben wegbeheerders, kennisinstellingen en bedrijven zich aan het initiatief gecommitteerd. Doel is de ontwikkeling van nieuwe mobiliteitsdiensten en -technologieën te versnellen en af te stemmen, zowel nationaal als internationaal. Een geïntegreerde testomgeving kan sterk bijdragen aan behoud en uitbouw van de Nederlandse toppositie op Europees niveau.

Coöperatief infrastructuur-voertuigsysteem


De gewenste testomgeving zal geconcentreerd zijn in de regio Eindhoven - Helmond. In de testomgeving communiceren intelligente voertuigen met elkaar en met systemen langs de weg, een zogenoemd coöperatief infrastructuur-voertuigsysteem. Dit maakt het mogelijk om op grote schaal diverse toepassingen te testen die de doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid sterk kunnen verbeteren. Gert Blom, Innovatiemanager van Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant en één van de initiatiefnemers: “De regio Zuidoost-Brabant herbergt al de nodige testfaciliteiten, zoals het TNO-lab en het in mei 2011 te openen Driving Guidance Lab op de High Tech Automotive Campus in Helmond. Ook is de - openbare - snelweg A270 al een aantal keer door provincie Noord-Brabant beschikbaar gesteld voor grote praktijkproeven. Bijvoorbeeld voor de TNO-demo met 'slimme voertuigen' in maart dit jaar.” Nico Zornig, projectmanager Coöperatief Rijden van TNO vult aan: “Met een geïntegreerde testomgeving willen we als samenwerkende partijen de verschillende faciliteiten integreren tot één geheel, de Dutch Integrated Testsite Cooperative Mobility (DITCM). Daarbij zoeken we samenwerking met andere testsites in Nederland (Delft, Assen) en daarbuiten.” Rijkswaterstaat, eveneens initiatief¬nemer, wil als toonaangevende wegbeheerder in Europa graag pro-actief omgaan met coöperatieve systemen en DITCM past daar prima bij.

Breed draagvlak


Het initiatief kan op breed draagvlak rekenen van bedrijven, kennisinstellingen en overheid. Managers en directeuren van onder meer NXP Semiconductors, TomTom, Peek Traffic, Logica, Connekt, Rijkswaterstaat, provincie Noord-Brabant, Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, Brainport Development, de gemeenten Eindhoven en Helmond, TU Eindhoven, TU Delft, NHTV, Fontys Hogeschool, HTACampus, High Tech Automotive Systems en TNO hebben zich gecommitteerd aan de verdere uitwerking van het initiatief. De komende maanden worden de organisatievorm, mogelijke businesscases en financiering uitgewerkt. Op basis hiervan zullen bestuurders in mei 2011 definitief besluiten of het plan doorgang kan vinden. De ambitie is dan om eind 2011 te starten met de oprichting en inrichting van de Dutch Integrated Testsite Cooperative Mobility.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>