Gemeente Nijmegen is beste Fietsstad van Nederland
Het thema van de verkiezing was dit jaar ‘Bikenomics, de waarde van de fiets’. Nijmegen brengt dit volgens de jury het best in de praktijk, onder meer door nadruk te leggen op het met de fiets naar het werk gaan. Daarnaast zijn de plaatselijke ondernemers ook enthousiast over de fiets, met het Dutch Bicycle Centre als sprekend voorbeeld.
Sterk deelnemersveld
Naast Nijmegen waren ook Goes, Groningen, Maastricht en Utrecht genomineerd voor de prijs. Juryvoorzitter Peter van der Knaap spreekt van een zeer sterk deelnemersveld. “Goes maakte grote indruk, Groningen en Utrecht hebben enorme ambitie, en Maastricht werkt echt aan een transformatie. Toch vonden wij Nijmegen het beste scoren.”
Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, is tevreden met de uitverkiezing van Nijmegen tot Fietsstad 2016. “Nijmegen is een ondernemende stad met het fietshart op de juiste plek. Het is ook niet verwonderlijk dat het wereldfietscongres Velo-City volgend jaar in die regio plaatsvindt. Nijmegen heeft oog voor de potentie van de fiets, en dat wordt nu terecht beloond.”
Over de verkiezing
Nijmegen is de zesde stad die zich Fietsstad mag noemen. Veenendaal (2000), Groningen (2002), Houten (2008), ’s-Hertogenbosch (2011) en Zwolle (2014) gingen de Gelderse stad voor.
Meer lezen over Fietsstad Nijmegen?
In de afgelopen edities van Verkeer in Beeld zijn alle genomineerde Fietssteden uitgelicht. In Verkeer in Beeld 1 van 2016, thema Parkeren, kunt u meer lezen over Nijmegen. Wat is kenmerkend voor het fietsbeleid van Nijmegen, hoe is het fietsparkeren geregeld en wat is het advies voor andere gemeenten? Een gesprek met Martijn te Lintelo, senior adviseur Mobiliteit bij de gemeente Nijmegen. Lees hier gratis dit volledige artikel, dat ook online is verschenen>>
U vindt Verkeer in Beeld 1 van 2016 in de online bibliotheek. Wilt u deze uitgave inzien, maar bent u nog geen lid? Klik dan hier om lid te worden.