Gezond op de fiets: Combinatie van motivatie, vaardigheden en omgeving'
Met de Nationale Sportweek (17-25 sept) en de Fietsweek in Zwolle (17-23 sept) in het achterhoofd is voor deze editie van de NVC College Tour voor het thema ‘Gezond op de fiets’ gekozen. De sessie werd georganiseerd door Hogeschool Windesheim, Verkeerskunde en CROW.
Motivatie, vaardigheden én omgeving
Tijdens de plenaire openingssessie ‘Trappen naar een betere gezondheid’ vertelt Carlijn Kamphuis van de Universiteit Utrecht welke kennis uit wetenschappelijke onderzoek naar voren komt over de inrichting van fietsvriendelijke steden. Ook geeft ze aan waar fietsen en gezondheid elkaar aantoonbaar (positief) beïnvloeden.
Kamphuis legt uit dat allerlei factoren van invloed zijn op de vraag hoe we mensen op de fiets krijgen: motivatie (oftewel: een positieve attitude jegens fietsen), vaardigheden (zoals kunnen fietsen en het kennen van verschillende fietsroutes) én een stimulerende omgeving (denk aan een fietsregeling van het werk, of een veilige en aantrekkelijke fietsinfrastructuur). Kamphuis: “Als maatregelen en interventies gelijktijdig op deze drie groepen factoren ingrijpen, is de kans het grootst dat we meer mensen op de fiets krijgen. Afzonderlijk is het effect te klein.”
4X gezond op de fiets
Na de plenaire opening volgen twee rondes met telkens twee parallelsessies. Tijdens de eerste ronde gaan Hélène van Heijningen en Otto Cazemier van Mobycon in op ‘De deelfiets in de stad’ en vertelt Peter Morsink van Royal Haskoning DHV over ‘Fietsveiligheid en ouderen in beweging’. Tijdens de tweede ronde verzorgen Nina Veders van de opleiding RO-Mobiliteit van Hogeschool Windesheim en Ingrid Bakker van lectoraat De Gezonde Stad-Windesheim presentaties, respectievelijk ‘Potentie hoogwaardige fietsverbinding’ en ‘Neem fietsbarrières weg door doelgroepparticipatie’.
Bij de sessies wordt onder meer het belang van veiligere en comfortabelere fietspaden benadrukt, om meer ouderen langer en met een veiliger gevoel op de fiets te houden en krijgen. Ook komt het kijken naar specifieke doelgroepen ter sprake, waarbij verkeersveiligheidsmaatregelen voor kinderen ook ouderen zouden kunnen helpen in het verkeer.
Virtual Reality-fietsen door Zwolle
Tijdens de verschillende pauzemomenten kunnen de aanwezige studenten, docenten en verkeers- en mobiliteitsprofessionals met een virtual reality-bril de Assendorperstraat in Zwolle bekijken. Ze fietsen drie keer hetzelfde stukje Assendorp: een keer in de jaren ’70, een keer in 2016 en een keer in 2040. De fietsinfrastructuur verandert mee, evenals de voertuigen.
Ook op het Nationaal verkeerskundecongres is het mogelijk virtueel door de Assendorperstraat in Zwolle te fietsen en te ervaren wat virtual reality kan bijdragen aan mobiliteit en ruimte.
Nationaal verkeerskundecongres 2016
De College Tour-sessie is onderdeel van de Fietsweek Zwolle (17-23 sept) en het Nationaal verkeerskundecongres 2016 (2 & 3 nov).
Het tweedaagse Nationaal verkeerskundecongres geeft maximale tijd voor ontmoeten, beleven en kennisuitwisseling, met onder andere inspirerende en verrassende keynotes van Jelle Dijkstra en Maarten van Rossem.
Ga voor meer informatie en aanmelden naar: www.nationaalverkeerskundecongres.nl