Flexvervoer in Rotterdam
Vanaf 1 maart kunnen reizigers in Overschie aan de noordrand van Rotterdam gebruik maken van Flex, een fijnmazig vervoersysteem van kleine elektrisch aangedreven busjes en Tuk Tuks. De kleurrijke wagentjes zijn een aanvulling op het bestaande openbaar vervoer in de deelgemeente.
Gratis en milieuvriendelijk Flex vervoer in Overschie
vrijdag 26 februari 2010
2 min
Vanaf 1 maart wordt op kleine schaal gestart met milieuvriendelijke Tuk Tuks. Na deze testperiode worden de voertuigen vervangen door elektrisch aangedreven wagentjes.
Lancering
De Flex formule wordt op 1 maart gelanceerd op Rotterdam Airport in het bijzijn van onder andere Wethouder Rik Grashoff, deelgemeentevoorzitter Jan Markerink en portefeuillehouder Verkeer en Vervoer Jacques van der Have. Vanaf 1 maart kunnen reizigers in Overschie de rondrijdende wagentjes aanhouden en gratis meerijden naar een persoonlijke eindbestemming in de deelgemeente. De deelgemeente wil met het nieuwe vervoerssysteem voorzieningen zoals bijvoorbeeld scholen, winkels, sportverenigingen, zorginstellingen, het ziekenhuis en culturele instellingen voor meer mensen beter bereikbaar maken. Op 3 maart wordt de Flex tijdens de gemeenteraadsverkiezingen ingezet om Overschiese kiezers te vervoeren.
Stichting Flex
Het bestuur komt met het elektrische vervoer de belofte na die hij deed in het Bestuursprogramma 2006 2010 “Overschie in Beweging”, om voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen met een aanvullend systeem van gratis openbaar vervoer te komen. Overschie is geen aanbieder van het personenvervoer, maar heeft de voorwaarden geschapen en partijen bij elkaar gebracht die het concept nu operationeel maken. Stichting Flex is opgericht op initiatief van de deelgemeente Overschie, Hogeschool Rotterdam, stichting Vrijwilligerswerk Rotterdam en Vereniging Doet. Inmiddels hebben vele partijen aansluiting bij het project Flex gezocht. Flex wordt gefinancierd door bijdragen van samenwerkende partners en subsidies.
Mobiliteit, milieu en werkgelegenheid
Flex is gekoppeld aan mobiliteit, milieu en werkgelegenheid. Zo is Overschie opgenomen in het Rotterdamse project Stroomstoot waardoor er samen met gemeente Rotterdam wordt gewerkt aan een infrastructuur die elektrische voertuigen voorziet van stroom. De introductie van de Flex dient hierdoor als proeftuin voor allerlei innovatieve ontwikkelingen en geeft tegelijkertijd een impuls aan het Actieprogramma Milieu Overschie.
Om de Flex formule naar een concreet vervoersplan te brengen wordt samengewerkt met Stichting Arbeidsmarktmeester. Deze stichting koppelt werkzoekenden aan het leerwerktraject waar Flex aan deelneemt. Aan de start waren er onzekere kanten doordat de deelgemeente afhankelijk was van andere partijen. Doordat doelstellingen op het gebied van mobiliteit, milieu en werkgelegenheid in de huidige uitvoering worden behaald, zet het dagelijks bestuur van Overschie verder in op voortgang van het project.