Minister Verhagen van EL&I en Elisabeth Post, gedeputeerde provincie Noord-Holland, hebben een Green Deal ondertekend om de groei van elektrisch vervoer in de Amsterdamse metropoolregio te versnellen.
Green Deal over elektrisch rijden
vrijdag 12 oktober 2012
3 min
Honderden nieuwe laadpunten
De Green Deal draagt bij aan het doel om in twee jaar tijd honderden nieuwe oplaadpunten in de regio aan te leggen, met snellaadpunten langs snelwegen en accuwisselstations. Daarnaast gaat de regio stimuleren dat bedrijven en overheden sneller elektrische auto's in hun wagenpark opnemen.
300.000 Euro
Met de Green Deal komt 300.000 euro beschikbaar om het recent gestarte project Metropoolregio Amsterdam Elektrisch (MRA-E) te versterken. De focus ligt voorlopig op het vervangen van dieselauto's die in de regio veel kilometers maken, zoals taxi's, bestelauto's en de vloot van lokale overheden. Daarnaast wordt onderzocht of een proef kan worden gedaan met elektrische bussen in het openbaar vervoer. De focus op zakelijke veelrijders heeft te maken met het feit dat zij met relatief weinig elektrische auto's veel bijdragen aan schonere lucht en minder uitstoot van CO2. Bovendien geeft hun zichtbaarheid op straat het goede voorbeeld aan andere automobilisten.
Flinke impuls
Minister Verhagen: “Om Green Deals als deze te ondersteunen heeft de regering een fiscaal pakket geïntroduceerd om de verkoop van elektrische auto's een flinke impuls te geven. En het werkt. We zijn goed op weg om ons doel te halen van 20.000 elektrische voertuigen in 2015 en 200.000 in 2020. Op dit moment worden in Nederland, ondanks het moeilijke economisch klimaat, per maand vierhonderd elektrische auto's verkocht. Dat stemt mij uiterst hoopvol.”
Fiscale maatregelen
De fiscale maatregelen van het Rijk en een nieuwe subsidieregeling van het ministerie van I&M voor emissiearme taxi's en bestelauto's moeten het extra aantrekkelijk maken om elektrisch te gaan rijden. Om te voorkomen dat elektrische auto's en oplaadpunten op elkaars komst gaan lopen wachten, wil het MRA-E project voor 2014 een netwerk aanleggen van honderden openbare oplaadpunten, snellaadpunten langs belangrijke snelwegen (A1, A4, A9, A7, A2) en accuwisselstations, zoals nu al bij Schiphol, waar men in enkele minuten de accu kan omwisselen. Op al deze oplaadpunten wordt groene stroom gebruikt.
Mogelijkheden
Elisabeth Post (gedeputeerde provincie Noord-Holland en voorzitter Platform Bereikbaarheid Metropoolregio Amsterdam): “Elektrisch vervoer biedt volop mogelijkheden voor regionale samenwerking, innovatie, duurzame ontwikkeling en nieuwe bedrijvigheid. Met de financiële impuls van deze Green Deal kunnen we snel een netwerk van strategische oplaadpunten uitrollen en stimuleren dat er veel meer elektrische auto's op de weg komen.”
Achtergrond
Elektrisch vervoer is wereldwijd flink in opkomst. Elektrische auto's zijn schoon, stil en bieden op korte termijn een effectieve mogelijkheid om de luchtkwaliteit in steden te verbeteren. Elektrisch rijden maakt ons ook minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, zeker als op termijn alle benodigde elektriciteit duurzaam wordt opgewekt. De gemeente Amsterdam heeft met haar programma Amsterdam Elektrisch de afgelopen jaren al een uitgebreid netwerk van oplaadpunten en elektrische voertuigen gerealiseerd en is inmiddels wereldwijd koploper op dit gebied. Om te zorgen dat ook buiten Amsterdam elektrisch kan worden gereden is het project Metropoolregio Amsterdam Elektrisch gestart. Door als regio van elkaar te leren, slim te investeren en samen te werken met marktpartijen wordt gezorgd voor een snellere uitrol van elektrisch vervoer. De projectgroep MRA-Elektrisch functioneert als vraagbaak voor lokale overheden en brengt daarnaast marktpartijen, kennisinstituten en overheden bij elkaar. De regio bestaat uit 36 gemeenten, de provincies Noord-Holland en Flevoland, de Stadsregio Amsterdam en Rijkswaterstaat Noord-Holland.
Terug naar overzicht nieuws >>>