Startschot grote verbouwing N261 Tilburg Waalwijk
De provincie Noord-Brabant gaat met een verbouwing de doorstroming en de veiligheid op de N261 Tilburg Waalwijk verbeteren. Het project heeft tevens als doel de leefbaarheid in de buurt van de weg te vergroten. De combinatie 'BAM N261 Non Stop' ontwerpt het project, voert het uit en verzorgt het onderhoud.
Grote verbouwing N261 Tilburg Waalwijk
dinsdag 28 augustus 2012
3 min
Maatregelen doorstroom en veiligheid
Met de verbouwing verbetert de doorstroming en veiligheid op de belangrijke route, ook wel bekend als de Midden-Brabantweg, naar publiekstrekkers als de Efteling en meubelboulevard Waalwijk. De weg wordt over de hele lengte verbreed naar 2x2 rijstroken en er komen ongelijkvloerse kruisingen in de vorm van viaducten zodat de verkeerslichten op de N261 verdwijnen. Voor het fietsverkeer dat de N261 of de A59 over wil steken komen er twee fietsviaducten. Daarnaast wordt tussen de aansluiting Professor Kamerlingh Onnesweg en Tilburg een nieuwe busbaan aangelegd.
Maatregelen leefbaarheid
De maximale snelheid wordt op het gehele stuk 100 km/uur, ook waar nu nog 120 km/uur mag worden gereden wat vooral een gunstig effect heeft op de geluidsoverlast. Daarbij zal de aanleg van geluidsschermen en -wallen en geluidsarm asfalt een positief effect op de leefbaarheid in de omgeving van de N261.
Ontwerpen, bouwen en onderhouden
Gedeputeerde Ruud van Heugten gaf recent het startschot voor de verbouwing die medio 2015 gereed moet zijn. Tijdens een feestelijke aftrap van het verbouwingsproject in Waalwijk werd bekend dat de combinatie 'BAM N261 Non Stop' de werkzaamheden gaat uitvoeren. De provincie heeft daarvoor een zogenaamd innovatief DBm-contract (Design, Build, maintain) afgesloten. Dat betekent dat de aannemer het gedetailleerde ontwerp van de weg maakt, de weg aanlegt en daarna nog 15 jaar het onderhoud aan de N261 verzorgt.
Bereikbaarheid tijdens werkzaamheden
De daadwerkelijke werkzaamheden aan de N261 starten als het uitvoeringsontwerp is gemaakt. Dat betekent dat medio 2013 de schop in de grond gaat. Voor die tijd vinden al wel voorbereidende werkzaamheden plaats. Tijdens de ombouw wil de provincie de overlast voor het verkeer tot een minimum beperken. Zo blijven er tijdens de verbouwing minimaal twee rijstroken in beide richtingen beschikbaar tijdens de spits. Ook de gemeentekernen, bedrijventerreinen en de locaties als de Efteling blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar. Op korte termijn openen provincie Noord-Brabant en BAM een informatiecentrum om weggebruikers, omwonenden en andere geïnteresseerden te informeren over het project.
Nieuwe natuur ter compensatie
De natuur die door de verbreding van de N261 wordt aangetast, compenseert de provincie door de aanleg van 26 hectare nieuwe natuur naast de Loonse en Drunense Duinen en ten westen van Loon op Zand. Ook legt de provincie over de N261 tussen Loon op Zand en Kaatsheuvel een natuurbrug aan waarmee voor veel diersoorten een natuurlijke verbinding ontstaat tussen Landgoed Huis ter Heide en Loonse en Drunense Duinen.
De schop in de grond
Gedeputeerde Van Heugten: “De N261 tussen Tilburg en Waalwijk is een belangrijke toevoerroute voor Midden-Brabant. Niet in de laatste plaats voor de vele bezoekers aan de Efteling en de meubelboulevard in Waalwijk. Dat zorgt nu al regelmatig voor files, soms zelfs tot aan de A59. Als we bedenken dat het verkeer hier de komende jaren nog fors toeneemt, moeten we de N261 nu grondig verbouwen om te zorgen voor een weg die voldoet aan onze eisen op het gebied van doorstroming en veiligheid. Wat ons betreft kan de schop nu dus snel de grond in.”
Bekijk hier een video van de provincie Brabant over het project op de N261
>>>
Terug naar overzicht nieuws >>>