Hebben fietsers in Roermond straks altijd groen?
Thijs van Hall is de bedenker van het concept. Aan de ene kant zag hij de ergernis van veel fietsers die staan te wachten voor het rode licht, terwijl veel gemeenten juist fietsgebruik willen stimuleren. Van Hall: “Via een app geef je je locatie door aan een centraal systeem. Die communiceert met de VRI en kijkt welk verkeerslicht er voor jou op groen moet.”
Het mooie is dat de app leert. “Je vaste route naar het werk en je sportclub weet de app op een gegeven moment. Daardoor weet hij automatisch welke lichten er op jouw traject op groen moeten”, legt Van Hall uit. Bovendien willen ze met Schwung samenwerken met Infoplaza op het gebied van verkeer- en weerinformatie. “Je kan dan bijvoorbeeld een regenjas-alert krijgen vlak voor je vertrek, omdat er een bui aan komt.”
Aan de andere kant heeft de gemeente ook voordeel. Die krijgt - geanonimiseerd - inzicht in fietsverkeersstromen en krijgt daarmee waardevolle informatie over hoe de fietsinfra functioneert en waar die verbeterd kan worden. “De privacy is volledig gewaarborgd”, licht Van Hall toe. “Alle informatie die te herleiden is op de gebruiker blijft op de telefoon en gaat dus niet naar het centrale systeem.”
Collega Tom Steijvers ziet nog een voordeel: “Het werkt grotendeels op bestaande technologie. Er hoeven dus geen dure systemen te worden aangelegd. Je kunt bijvoorbeeld ook gewoon bestaande apps, zoals B-Riders in Brabant, gebruiken. ”Voor de verkeersveiligheid werkt de app alleen als het scherm van de telefoon niet geactiveerd is. Extra informatie is alleen voor- en achteraf door de gebruiker te lezen, waardoor afleiding niet mogelijk is.
Daarbij sluit Schwung naadloos aan op het Coöperatief Intelligent Transportsysteem (CITS) van het programma Beter Benutten. Dat zorgt al voor veel belangstelling. Naast finalist in de Mobility & Transport Innovation Challenge is het bedrijf in gesprek met verschillende gemeenten verspreid door het land voor een pilotproject.