Op dinsdag 27 november organiseert Acquire Publishing, uitgever van onder meer Verkeer in Beeld, in samenwerking met het Fietsberaad, de Fietsersbond, het ministerie van IenM, ProRail, VNG, Movinnio, SWOV, Dutch Cycling Embassy, de provincie Drenthe en een aantal gemeenten in Nederland het Nationaal Fiets Congres.
Het Nationaal Fiets Congres
maandag 1 oktober 2012
3 min
V
isie en praktijk
In talloze maatschappelijke discussies speelt de fiets een toenemende rol van betekenis: bereikbaarheid, leefbaarheid, gezondheid, mobiliteit, krimp, vergrijzing. Meer dan ooit is visie vereist én moeten tegelijkertijd concrete antwoorden geformuleerd worden rond thema's als veiligheid, impact van de elektrische fiets, stallingsvraagstukken, marketing en communicatie, doelgroepenbeleid, infrastructuur, ontvlechting en dergelijke.
Kennis bundelen op één dag
“Het leek ons een uitstekend moment om op één dag alle in Nederland aanwezige kennis en ervaringen te bundelen. En samen op zoek te gaan naar antwoorden”, aldus uitgeef-directeur Geert Dijkstra van Acquire Publishing bv. “We zijn uiteraard verheugd dat een groot aantal personen en organisaties mee willen denken en werken aan het congres”. Daarbij verwijzend naar de programmacommissie die bestaat uit Sjoerd Bijleveld (Provincie Drenthe), Ilse Bloemhof (Gemeente Zwolle), Otto van Boggelen (Fietsberaad), Arnold Bongers (Gemeente Den Bosch), Wim Bot (Fietsersbond), Joep Dickhaut (Movinnio), Sjors van Duren (Stadsregio Arnhem/Nijmegen), Tom Godefrooij (Dutch Cycling Embassy), Freek Selen (VNG), Divera Twisk (SWOV), Mark Wienbelt (Prorail), Bert Zinn (ministerie van IenM).
Wat komt aan bod
In het definitieve programma, dat op korte termijn gepresenteerd wordt, zal onder meer aandacht besteed worden aan:
- Visie ontwikkeling over het potentieel van 'de fiets' in belangrijke maatschappelijke thema's als vergrijzing, bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad, gezondheid en krimp.
- Een SWOT-analyse voor de fiets. Waar liggen voor de toekomst de kansen en bedreigingen en de sterke en zwakke punten?
- De opkomst van de elektrische fiets, de technologie, de consequenties van een toenemende actieradius maar bijvoorbeeld ook de stallingsproblematiek.
- Actuele thema's als doelgroepenbeleid, communicatie, de stallingsproblematiek bij stations en in stadscentra, fietsgebruik in krimpregio's, veiligheid en ongevallen, infrastructuur, regelgeving, ontvlechten, maatschappelijke kosten en baten en snelfietsroutes.
- De elektrische fiets: nieuwe feiten over gebruik en verkeersveiligheid (bijeenkomst georganiseerd door Fietsberaad).
Geen eenrichtingsverkeer
Naast de breedte van de onderwerpen die aan bod komen, zal ook de vorm anders dan anders zijn. Dijkstra: “Wat ons betreft wordt er op te veel bijeenkomsten te veel 'gezonden'. De meerwaarde zit echter in de discussie, het samen werken aan oplossingen, ervaringen uitwisselen, visies ontwikkelen. Deelnemers worden dus actief bij het programma betrokken en stellen op basis van hun eigen voorkeuren hun eigen programma samen. Ze hebben daarbij de keuze uit een mix van meer dan 20 workshops, lezingen, discussies, cabaret, seats2meat. En we beginnen de dag goed met het Nationaal Fietsontbijt”.
Meer weten en inschrijven
Het Nationaal Fiets Congres wordt georganiseerd bij De Mariënhof in Amersfoort, centraal gelegen en goed bereikbaar met OV. Het deelnametarief bedraagt 245,- (ex btw). Meer informatie en aanmelden op www.nationaalfietscongres.nl.
Terug naar overzicht nieuws >>>
</