Met die vraag werden burgers van de gemeente Renkum in het voorjaar van 2009 opgeroepen om mee te denken over de openbare verlichting in delen van de gemeente om de lichthinder voor mens en dier terug-dringen.
Hoe donker mag het zijn?
maandag 22 februari 2010
3 min
Veluwe Donker en Stil
Gemeente Renkum neemt onder andere deel aan het project Veluwe Donker en Stil en heeft het samen met andere Veluwse gemeenten een ontwerp beleidsplan ontwikkeld voor licht en donker in de openbare ruimte. Daarnaast wil de gemeente Renkum ten minste twintig procent besparen op het energieverbruik van delen van de openbare verlichtingsinstallaties.
Burgerpanel
In 2009 heeft een burgerpanel haar licht laten schijnen op de openbare verlichting in een aantal gebieden in de gemeente Renkum. In deze gebieden was de openbare verlichting aan vervanging toe en samen met het burgerpanel is gekeken hoe donker het mag, en licht moét zijn tijdens de avond en nacht. Het ging daarbij niet om de mening van de panelleden zelf. Het burgerpanel heeft haar advies gebaseerd op onderzoek onder betrokken inwoners en maatschappelijke organisaties, instellingen en bedrijven die actief zijn in of verbonden zijn met de gebieden waarop het project zich richtte. De panelleden hadden vooraf geen kennis van het onderwerp. Zij zijn door middel van presentaties op de hoogte gebracht van de belangrijkste actuele thema's binnen de openbare verlichting.
Veel informatie
Vervolgens zijn door het burgerpanel alle betrokken inwoners benaderd. De inwoners is gevraagd om deel te nemen aan een van de georganiseerde gespreksavonden, een enquête in te vullen en individueel in gesprek te gaan met de panelleden. Met name de gespreksavonden leverden veel informatie op dankzij de grote openheid van inwoners en de creativiteit die bij het zoeken naar oplossingen voor verkeersproblemen aan de dag werd gelegd.
Het advies
Uit het onderzoek bleek uiteindelijk dat driekwart van de ondervraagden aangeeft dat het wel wat donkerder mag zijn. Voornamelijk 's nachts tussen 23.00 uur en 06.00 uur kan de verlichting op een lager niveau of zelfs uit. Wel moet de sociale veiligheid en de verkeersveilig-heid gewaarborgd blijven. Ook is geadviseerd om op wegen abrupte overgangen in de mate van verlichting te voorkomen. Dit advies is overhandigd aan wethouder Dirk van Uitert van gemeente Renkum: “De Gemeente Renkum kijkt terug op een geslaagd experiment. Het verkregen advies snijdt hout en het draagvlak onder de bevolking is groot. Door het advies uit te voeren kan energie worden bespaard op het gebruik van openbare verlichting én kan het wat donkerder worden in de gemeente Renkum. Dat is positief voor de leefbaarheid, veiligheid en gezondheid van mens en dier.”