Iedere burger potentiële verdachte

maandag 12 mei 2014
timer 2 min
Dinsdag 13 mei debatteert de Tweede Kamer over, zoals Privacy First het noemt, een 'privacyschendend' wetsvoorstel inzake automatische nummerplaatherkenning (ANPR). De stichting heeft een openbrief aan de Tweede Kamer gestuurd om te voorkomen dat iedere burger een potentiële verdachte wordt.

De kamer wordt gevraagd het wetsvoorstel te accorderen dat de overheid het recht geeft alle kentekengegevens (oftewel reisgegevens) van automobilisten voor een periode van 4 weken op te slaan voor opsporing en vervolging.


‘Iedere burger wordt hierdoor een potentiële verdachte’, schrijft Privacy First in haar openbrief. “Let wel, de reisgegevens van 16 miljoen mensen over een periode van 4 weken om voornamelijk openstaande boetes te kunnen innen. Dit zal gebeuren middels uitbreiding van automatische kentekenregistratie (ANPR). In de huidige ANPR-praktijk worden alleen met rede verdachte kentekens (zogeheten ‘hits’) bewaard en nagetrokken.”


Privacy First verzoekt de kamerlerden met klem deze wet niet te accorderen.  Als redenen worden onder meer de volgende punten aangedragen:

  • Wat is de noodzaak om alle 16 miljoen burgers te controleren voor een kleine “bijvangst” naast de reeds bestaande database voor “hits”?
  • Deze wet zal leiden tot function creep (doelverschuiving) met nieuwe doelstellingen zoals extra belastingheffing, uitbreiding van trajectcontroles, kilometerheffing, milieubelasting en ongeoorloofde en ongebreidelde analyses van het reisgedrag van individuele burgers en groepen (profiling).

Prullebak of dictatuur

Volgens de stichting hoort dit wetsvoorstel slechts op twee plekken thuis: in een dictatuur of, in onze open democratische samenleving, in de prullenbak.


Download hier de openbrief.