Innovatieprijs helpt Amsterdamse fietsinnovatie vooruit
Het basisidee van het prijswinnende voorstel is duidelijk: hou in het ontwerp zo veel mogelijk rekening met hoe fietsers de ruimte gebruiken. Dat bestaat uit verschillende onderdelen. Zo gaat het niet alleen om de infrastructurele maatregelen, maar ook om de analyse en de vertelvorm.
Aan een deel van de onderdelen werd sowieso al gewerkt door de gemeente Amsterdam: het in de praktijk uitvoeren van de maatregelen en het analyseren van de effecten. Het CROW zorgt bovendien voor het borgen van de kennis (en de vertelvorm) in samenwerking met verschillende gemeenten, waaronder Amsterdam.
Lees ook: 'Ontwerpen naar gebruik' wint Tourde Force Innovatieprijs 2017
Prijzengeld
De besteding van het prijzengeld van 10.000 euro wordt met name besteed aan de delen die de gemeente nog niet had opgepikt:
- het borgen van het proces, door het geheel van begin tot eind uit te werken. Dit gebeurt in samenwerking met de UvA. Dit is belangrijk voor een effectieve inzet van maatregelen, anders wordt het kind met het badwater weggegooid. Deze uitwerking komt terug in de presentaties die Vernooij en Linders geven.
- het breed uitdragen van de opgedane kennis, zodat ook andere gemeenten, adviesbureaus of betrokkenen enthousiast worden over de aanpak en het resultaat.
Presenteren
Hoe meer maatregelen er zijn toegepast en hoe meer er wordt geanalyseerd, hoe beter de inhoud van de presentaties wordt. Vanuit presentaties volgt bovendien feedback en contacten, waardoor van elkaar geleerd kan worden en aan het hoofdaspect, uitdragen van de kennis voor een brede verspreiding, voldaan kan worden. Met dit proces zijn Vernooij en Linders bezig.
Het verhaal is inmiddels enthousiast ontvangen bij onder meer:
- Diverse presentaties binnen de gemeente Amsterdam, sinds 2015
- G4-Verkeerslichtenoverleg, februari 2016
- CROW-proeverij Drukte op fietspaden, januari 2017
- Gemeente Rotterdam, afdeling verkeersontwerp, maart 2017
- Fietsdelegaties afkomstig uit Zuid- en Oost-Europa, april 2017
- Fietsdelegatie afkomstig uit Beieren, mei 2017
- Nationaal Fietscongres, Tilburg, september 2017
- Fietsdelegatie afkomstig uit Wit-Rusland, oktober 2017
- TU Delft, faculteit Transport & Planning, oktober 2017
- Placemaking Week, internationaal congres, Amsterdam, oktober 2017
- CROW Pilot Fabriek Veiligheid en ruimte voor fietsers, november 2017
Vernooij en Linder gaan nog in ieder geval presenteren bij:
- Studenten van Windesheim Flevoland (data nog onbekend)
- Nationale studiedag verkeerslichten, 21 februari 2018
- Studiedag voor docenten Aardrijkskunde, een nieuwe kijk op mobiliteit; oorzaken, mechanismen en effecten (georganiseerd door UvA), 27 maart 2018
- Fietscongres Vlaanderen, 5 juni 2018
Nationaal Fietscongres 2018
De Tour de Force Innovatieprijs wordt ook dit jaar weer uitgereikt, tijdens het Nationaal Fietscongres 2018 in Rotterdam. Heeft u een innovatief fietsidee? Dan kunt u dit hier indienen.