Inspectie Leefomgeving en Transport neemt 3.500 Chinese fatbikes in beslag

maandag 22 juli 2024

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft beslag gelegd op 3.500 fatbikes van een Chinese producent. ILT stelt dat de voertuigen niet aan de eisen voor elektrische fietsen voldoen. 

 

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft 3.500 fatbikes van een Chinese producent geconfisqueerd. Fatbikes worden doorgaans verkocht als elektrische fiets, maar ILT stelt dat de fatbikes niet aan de daarvoor geldende eisen voldoen en als brommer verkocht hadden moeten worden. 

De Chinese producent bood de 3.500 fatbikes aan tegen lage prijzen als elektrische fietsen, terwijl ze waarschijnlijk als bromfietsen verkocht hadden moeten worden. Als een tweewieler sneller kan dan 25 kilometer per uur, meer dan 250 watt aan vermogen heeft, of sneller dan 6 kilometer kan zonder zelf te trappen, is het geen fiets maar een bromfiets. 

Voor een bromfiets is uiteraard een rijbewijs, verzekering en helm vereist. Ook de toegewezen plek op de weg is dan anders - op veel plekken zou de 'fatbrommer' dan op de weg moeten. 

Minder dan 1000 euro

'Een fatbike die voor minder dan 1.000 euro wordt aangeboden, klinkt te mooi om waar te zijn. De kans dat je voor dat bedrag een fatbike van goede kwaliteit en veiligheid koopt, is gering', aldus Karin Visser, directeur Toezicht en Opsporing bij de ILT.

De inspectiedienst is bezig met het onderzoeken van de voertuigen om vast te stellen of er regelgeving overtreden wordt. Mocht dit het geval zijn, dan moet de Chinese producent alle voertuigen terugroepen. Dit betreft niet alleen de in beslag genomen 3.500 fatbikes, maar ook alle andere voertuigen die door het bedrijf in Nederland zijn verkocht. Het exacte aantal is onbekend. Na afronding van het onderzoek zal de ILT de zaak overdragen aan de officier van justitie, die zal bepalen of strafrechtelijke vervolging nodig is.