Kleurt gaybrapad voortaan wit?

woensdag 14 december 2016
timer 2 min
Steeds meer Nederlandse gemeenten laten zo'n trendy gaybrapad aanleggen, ten teken van tolerantie en respect. Maar aan dit ludieke zebrapad kleven nogal wat juridische kanttekeningen. Want hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een ongeluk?

De wetgeving is heel zwartwit, stelt Marco Diks van 112schade.nl. “Het is wachten op de eerste claim en de eerste afwijzing van de schadeverzekeraar.” Want een voetgangersoversteekplaats moet voorzien zijn van witte strepen, om als zebrapad door het leven te gaan. Het gaybrapad kent vele kleuren, maar niet de kenmerkende witte strepen."

Het pad zonder regels

Daardoor zijn ook de verkeersregels officieel niet van toepassing  op het gaybrapad, wat kan leiden tot onduidelijkheid, verwarring en ongelukken. “Als op een normaal zebrapad een auto een voetganger aanrijdt, is het duidelijk wie schuld heeft. Maar op zo’n regenboogpad niet,  daar verdwijnen alle juridische regels”, meent Diks, “Dit kan echt een probleem worden en dat willen we voorzijn”.

Hype

Volgens Diks, mede-eigenaar van 112schade.nl, is het probleem eenvoudig op te lossen: “Door twee witte strepen aan te brengen tussen alle regenboogkleuren. Dan voldoe je aan de wetgeving”. Want, benadrukt Diks, gemeenten die de paden aanleggen, zijn uiteindelijk verantwoordelijk. “Aan de andere kant: die gaybrahype gaat ook wel weer over”.