Locatiegericht verkeersonderwijs met Opwegnaarschool.nl van Via

woensdag 4 november 2009
timer 2 min
Opwegnaarschool.nl maakt het mogelijk verkeerseducatie af te stemmen op de werkelijke situatie van leerlingen. Met dit programma geven leerlingen online hun route van en naar school en de gevaarlijke punten op deze route aan. De lesopdrachten op school kunnen worden afgestemd op de specifieke problemen en locaties die leerlingen hebben aangeven met een groter educatieve effect als resultaat. Opwegnaarschool.nl is geschikt voor groep (6) 7 & 8 van het basisonderwijs en klas 1 & 2 van het voortgezet onderwijs.
Locatiegericht verkeersonderwijs met Opwegnaarschool.nl van Via

Beleidstoepassingen


Naast het educatieve aspect heeft deze tool ook een meerwaarde voor beleidsmakers en wegbeheerders. De informatie over de routes en knelpunten is beschikbaar via ViaStat-Opwegnaarschool en is daardoor te combineren met informatie uit andere modules zoals de ongevallen, snelheden, wegwerkzaamheden en verkeersopinie module. Zowel de objectieve als de subjectieve verkeersonveiligheid wordt zo in beeld gebracht.

Actie


Vervolgens kan een concreet actieplan met projecten voor het verbeteren van de verkeersveiligheid, bereikbaarheid en emissiebeperking worden ontwikkeld. Door met behulp van een enquête onder de ouders van de basisschoolleerlingen in beeld te brengen waarom ouders kiezen voor een specifieke vervoerswijze, kunnen de milieu- en veiligheidsconsequenties bekeken worden. Gerichte acties kunnen in gang worden gezet om het haal- en brenggedrag te beïnvloeden.

Zelfreflectie


Het programmaonderdeel ‘zelfreflectie’ is gericht op leerlingen
uit het voortgezet \"jongetje-en-meisje-steken-over-kleiner_vib.jpg\"onderwijs. Met films, spelelementen en interviews van leeftijdsgenoten worden leerlingen uitgedaagd hun mening te geven over het eigen en het gewenste gedrag. Bij dit onderdeel van Opwegnaarschool.nl wordt ingegaan op zelfreflectie, risicoperceptie, sociale druk en houding in het verkeer. Daarmee wordt het zelfbewustzijn van leerlingen vergroot. Verkeerseducatie is een continu proces. Daarbij geeft jaarlijkse herhaling van het programma ook nieuwe leerlingen de middelen om veilig naar school te gaan. Bovendien worden met het programma de data bewaard waarmee een prima basis ontstaat voor het monitoren van de verkeersveiligheid op fietsroutes, beleidsaanpassingen en educatieontwikkeling.

Inlichtingen


VIA
Vught
T (073) 6579115
www.via.nl