Luistertip: Toegankelijkheid is voor iedereen
De Week Voor Toegankelijkheid 2022 werd afgesloten door de podcast Toegankelijkheid is voor iedereen. In deze podcast neemt Denise Janmaat, directeur van Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid, je mee in veel aspecten van toegankelijkheid, maar ook hoe iedereen daar in kan bijdragen.
In de podcast vertelt Denise Janmaat over haar verbondenheid met toegankelijkheid. Naast dat zij directeur is van het instituut is gebruikt zij voor lange afstanden namelijk ook een elektrische rolstoel. Het wordt al snel duidelijk dat de toegankelijkheid pas verbetert nadat je kijkt naar de dingen die nog wél kunnen. Wanneer je bewust bent van wat er nog wel kan, kunnen er oplossingen worden bedacht en gebouwen of ruimtes worden aangepast, waardoor er voor iedereen mogelijkheden zijn om dingen te blijven doen.
Het blijkt dat je pas weet wat er moet gebeuren als je een beperking hebt ervaren. Janmaat vertelt over haar sessies met studenten Bouwkunde, waar zij de studenten een dagdeel een beperking laat ervaren. Dan pas zien zij waar je met een beperking moeite mee hebt, maar gelukkig ook snel waar dan de oplossingen liggen. Schrijnend genoeg hoor je dat er vaak lang wordt gewacht op een oplossing. Vanaf de start van de bouw van een woning is er vaak nog geen rekening gehouden met mogelijkheden tot zulke aanpassingen. Het Nederland instituut is bezig met gesprekken met de woningsector waardoor in kaart kan worden gebracht in welke woningen zulke aanpassingen aanwezig zijn. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om iedereen een woning te geven waar hij/zij/hen zich op hun gemak voelt. Naast bouwtechnische bewustwording gaat het ook nog vaak mis bij "kleinere" praktische zaken. Kijk eens naar vuchtveiligheid. Wie zorgt ervoor dat mensen met een lichamelijke beperking ook veilig uit een gebouw kunnen komen? Weet de bhv'er van dienst wat er moet gebeuren om hen snel in veiligheid te brengen?
De praktijk laat zien dat er nog heel veel misgaat, maar er is hoop: er gaat ook heel veel goed. In de podcast wordt als voorbeeld gebruikt dat er musea zijn die naast het aanpassen van openbare ruimtes ook de kantoren van hun bedrijf aanpassen. Door deze aanpassingen kan iedereen bij hen werken, ongeacht een beperking. Podcast luisteren? Klik hier!
De podcast is onderdeel van de recordpoging van de Dutch Media Week om in een week tijd 200 uur podcast op te nemen. Ze zijn live opgenomen door bekende en onbekende Nederlanders in het prachtige museum Beeld & Geluid in Hilversum.