We reizen in Nederland enorm veel. Al die kilometers blijven maar om ruimte en infrastructuur en voorzieningen vragen, want bereikbaarheid is de belangrijkste drijfveer in het overheidsbeleid. Meer infrastructuur en beter openbaar vervoer remt de groei van het autoverkeer een beetje, maar nodigt ook uit tot meer (zakelijke én recreatieve) kilometers.
Mobiliteit minderen: een brug te ver?
woensdag 26 september 2012
3 min
Mobiliteitsdebat 2012
Is duurzame mobiliteit verworden tot grenzeloze bereikbaarheid? Deze vragen komen aan de orde in het derde Mobiliteitsdebat 2012, maandag 1 oktober 2012 om 20.00 uur in Nijmegen. Mooie doelen betekenen niet minder kilometers. Historisch gezien heeft onze mobiliteit al behoorlijk wat bijgedragen aan de CO2 die nu in de atmosfeer zit. Vanuit je gezonde verstand moet dat reden genoeg zijn om het minderen van mobiliteit op de agenda te zetten, maar we lijken het niet te durven. Voor meer bereikbaarheid is draagvlak; voor minder kilometers gaan maken is dat er niet. Met z'n allen minder gaan rijden: Het lijkt een onbespreekbaar onderwerp dat deze sessie bespreekbaar wil maken. Er zal ruimte zijn voor de ethische, maar ook voor de praktische dimensie van het thema. Het wordt meer een gesprek dan een debat. Meer zienswijzen gebaseerd op deskundigheid dan politieke standpunten.
Het programma
Diederik Grootjans: Stadsbrug De Oversteek in aanbouw
- Jurgen de Haan, senior adviseur Duurzame Mobiliteit en Beleid bij het Kennisplatform voor Verkeer en Vervoer (KpVV) dat een visie op duurzame mobiliteit heeft uitgewerkt.
- Ivo Stumpe, campagnecoordinator Verkeer van het landelijk bureau van Milieudefensie brengt ervaringen in met regionale visie-ontwikkeling op duurzame mobiliteit, met name het duurzame mobiliteitsplan voor de regio Rotterdam Den Haag.
Mark Kirkels, partner in het Mobiliteitsbureau en senior adviseur Mobycon, zet in het welkomstwoord het thema op scherp.
Gespreksleider en mobiliteitsexpert Ruben Loendersloot zal de inleiders doorvragen op het thema van deze avond. Dat levert naar verwachting interessante diepte op waarmee de aanwezigen (belangstellenden, kenniswerkers) worden gevoed.
Panel
Drie panelleden zullen elk vanuit een eigen expertise reageren op de presentaties en onderling en met de sprekers en de aanwezigen in de zaal in discussie gaan over wenselijkheid c.q. noodzaak om de mobiliteit te minderen of juist niet. Het panel bestaat uit:
- Jaap Modder, bestuursvoorzitter va de Stadregio Arnhem Nijmegen en hoofdredacteur van S+RO;
- Ellen Neelen, beleidsmedewerker Verkeer en Mobiliteit van de autovriendelijke gemeente Oss.
- Auke Hoekstra, Senior Adviseur Smart Mobility aan de Tu Eindhoven en programma-manager Duurzame Mobilieit van Stichting Urgenda.
Lees hier meer over de locatie en aanmeldingen >>
Terug naar overzicht nieuws >>>