Nationaal Fietscongres 2018: wat een geluk!
Deze dag werd de relatie ‘geluk en fiets’ diepgaand verkend. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven trapte af met de ontboezeming dat zij zich nog iedere dag ‘gelukkig voelt op de fiets’.
Zonnig
“De toekomst van de fiets ziet er zonnig uit”, belooft de staatssecretaris, Zo acht Van Veldhoven het haalbaar om nog in deze kabinetsperiode 200.000 forenzen uit de file op de fiets krijgen. Ambitieus, erkent de staatssecretaris, “maar meer dan de helft van de autoritten is korter dan 7,5 km en meer dan de helft van alle werknemers woont binnen 15 kilometer van het werk.” Afstanden die prima per (e-)fiets zijn af te leggen. Klik hier voor de rede van de staatssecretaris.
Rotterdamse Innovaties
Adriaan Visser, Rotterdams wethouder mobiliteit, belooft een duurzaam college-akkoord met de ambitie om alle mogelijkheden te benutten om van Rotterdam de ideale fietsstad te maken. “Zo noemt hij fietsprojecten ‘op Zuid’ waar de fiets niet in het DNA van de bewoners zit, maar ook regensensoren en groenvoorspellers, evenals de eerste groene golf voor fietsers de stad in die binnenkort actief wordt. “Met een snelheid van zo’n 15 km uur fiets je dan probleemloos van de Schiekade naar het Hofplein.“ Naast een parkeernorm voor auto’s bij woningen werkt Rotterdam ook aan parkeernormen voor de fiets. Lees hier het thema Fiets van Verkeerskunde, onder leiding van gasthoofdredacteur Adriaan Visser, met bijdragen uit Rotterdam.
Geluk is maakbaar
Ap Dijksterhuis, hoogleraar sociale en cultuurpsychologie aan de Radboud Universiteit, heeft een hoopvolle boodschap: Geluk is deels maakbaar en heeft een relatie met fiets. Geluk heeft veel minder te maken met geld (Geld maakt gelukkig op de korte termijn). Geluk zit in betekenis geven. Iets doen voor andere mensen, autonomie en vrijheid zijn sterke geluksfactoren, evenals verbondenheid. Het minst gelukkige moment op een dag blijkt het woonwerk-verkeer per ov en auto, maar niet op de fiets. Fietsen appelleert aan geluksfactoren.
Nationale Intentieverklaring Fietsdata
Via een live-WhatsApp-chat ondertekenden zes initiatiefnemers de Nationale Intentieverklaring Fietsdata. Deze initiatiefnemers zijn: Tour de Force, NDOV, SHPV, NDW, CROW en MOGIN. Naast de initiatiefnemers is al een schil van steunbetuigende partijen geformeerd.
Data is voor het fietsbeleid van de toekomst essentieel, zeggen de initiatiefnemers. Alleen met goede data over fietsgebruik is de nationale ambitie in 2020 ‘20 procent meer fietskilometers’ te realiseren. Het Nationaal Fietscongres 2018 werd gekozen als podium voor de ondertekening van de Nationale Fietsdata 2018. Lees hier het hele artikel.
Filosoferen over fiets
Waar staat de fiets in ons mobiliteitssysteem over pakweg twintig jaar? Over die vraag filosofeerden zes deelnemers tijdens de kennissessie ‘Velosoferen’. De Fietsersbond bracht de vraag in en onder meer de provincie Utrecht, het ministerie van IenW en FietsDock dachten mee. Lees hier het hele artikel.
Schwunggeluk in ’s-Hertogenbosch
Eric Greweldinger, ‘gelukkige’ VRI-specialist van de gemeente ’s-Hertogenbosch - “VRI is mijn passie” - vertelde enthousiast over de implementatie van vijftig Schwung-VRI’s binnen de gemeente binnen een jaar tijd. Lees hier het hele artikel.
Goudappel en Fietsersbond ondertekenden overeenkomst
Ook directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond en Jos van Kleef, algemeen directeur van Goudappel Coffeng en DAT.Mobility, tekenden een samenwerkingsovereenkomst. Kern van deze samenwerking is de uitwisseling van kennis en data en het gebruik van elkaars (fiets)netwerk. Lees hier het hele artikel.
Fietsvlonders wint Tour de Force Innovatieprijs 2018
De deelnemers aan het Nationaal Fietscongres kozen uit vijf genomineerde fietsinnovaties het Rotterdamse idee van de fietsvlonder als winnaar van de Tour de Force Innovatieprijs 2018. Lees hier het hele artikel.
Topwielrenner erkent fietsgeluk
“U kijkt naar de fiets vanuit de fiets. Ik keek ernaar als wielrenner”, zegt Keynotespeaker Thijs Zonneveld, oud beroepswielrenner en tegenwoordig journalist en schrijver. Wielrenners en fietsers waren voor Zonneveld gescheiden werelden, ja zelfs vijanden. Zijn nachtmerrie? Trage bejaarde fietsers op glad geasfalteerde recreatieve fietspaden in bos en op de hei. ‘Wat doen die mensen daar?
Zonneveld ging in zijn studietijd liever met de tram naar de universiteit, dan op een (gewone) fiets. Toch maakte Zonneveld een omslag. Gewone fietsen hebben een functie, zo leerde hij. Het is een middel tegen obesitas. En het is belangrijk voor de stad om meer mensen uit de auto en op de fiets te krijgen. Tegelijkertijd gaat het minder goed met de wielersport. Daarom zijn pleidooi om tot een fiets- en wielercongres te komen. “We zijn geen vijanden, maar hebben elkaar nodig”.
Nationaal Fietscongres 2019 in Houten
Houten, de Fietsstad van 2018, is in 2019 gastheer van het Nationaal Fietscongres. De stad wordt daarbij ondersteund door de provincie Utrecht. Lees hier het hele artikel.
Door Nettie Bakker en Guus Puylaert.