Nieuwe methode voor burgerparticipatie

donderdag 24 december 2009
timer 3 min
De gemeente IJsselstein heeft een nieuwe methode voor burgerparticipatie in de praktijk gebracht. De gemeente doorliep een interactief planvormingstraject voor de Duurzaam Veilige herinrichting van de woonwijken IJsselveld-Oost en IJsselveld-West.
Nieuwe methode voor burgerparticipatie

 

De speelse 'Bouwstenenmethode' leidde niet alleen tot de eerste opzet van het uitvoeringsplan, maar zorgde er ook voor dat de plannen breed worden gedragen.

De sleutel is zeggenschap


Bij veel herinrichtingsplannen, aanpassingen in (woon)wijken of het toepassen van Duurzaam Veilig, maken veel overheden gebruik van burgerparticipatietrajecten. De wijze waarop de burger wordt betrokken verschilt per project en per overheidsinstantie. De essentie van de nieuwe aanpak die IJsselstein toepastte, naar het idee en onder begeleiding van adviesbureau AGV-Movares, is de burgers mede verantwoordelijk te maken voor het uiteindelijke plan. Want uit ervaring is gebleken \"dat het succes van een dergelijk proces afhankelijk is van de mate waarin de burgers daadwerkelijk zeggenschap hebben en zich herkennen in de oplossingen die worden aangedragen\", aldus het adviesbureau.

Problemeninventarisatie


Het interactieve trajectplan begint met het inventariseren van de problemen die reeds bekend zijn, bijvoorbeeld uit een klachtendatabase. De inventarisatie resulteert in een lijst van knelpunten op de gebruikte routes in de wijken.Tijdens een eerste bewonersavond vullen de dagelijkse gebruikers van het gebied de lijst verder aan. Dit gebeurt door middel van grote luchtfoto's waarop de bewoners, zelf de knelpunten aangeven. Vervolgens dienen de bewoners met elkaar prioriteiten te stellen: welke problemen moeten, met het beschikbare budget, in ieder geval worden aangepakt?

Zelf maatregelen opstellen


Op basis van de eerste inventarisatie en het gemeentelijke
beleid wordt een eerste,\"methode.jpg\" minieme aanzet van maatregelen gegeven. Deze maatregelen worden ingetekend op de luchtfoto's. Verdere invulling van het plangebied dient te worden bepaald door de bewoners. Ingedeeld in kleine groepen moeten zij bepalen welke maatregelen zij, binnen een bepaald budget, zouden willen treffen. Daarbij kunnen zij kiezen uit diverse maatregelen die door het adviesbureau van tevoren zijn opgetekend op losse kaartjes waarop tevens de kosten, het effect, toepassingsgebied en een foto van een voorbeeldsituatie zijn weergegeven. Maar ook zelf bedachte maatregelen kunnen ook worden ingetekend op blanco kaarten. De kosten ervan kunnen ter plekke worden geschat door de aanwezige adviseurs.

Consensus


Met ondersteuning van de adviseurs moeten de bewoners komen tot een compleet maatregelpakket, binnen het meegekregen budget en inclusief gedegen verantwoording voor de gemaakte keuzes. Ook hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance) worden uitgenodigd aanwezig te zijn en een bijdrage te leveren aan de discussie. Wanneer binnen de verschillende groepen consensus is over het eindresultaat, dan moeten zij hun conclusies aan elkaar presenteren, wat tot nieuwe discussies en inzichten leidt.

Herkenbaarheid


Aan het eind van de bewonersavond is er ofwel consensus bereikt of er zijn verschillende maatregelpakketten mogelijk. Op basis van deze input maakt AGV-Movares een totaalpakket. In het geval van de gemeente IJsselstein werd de methode door de aanwezige bewoners en hulpdiensten als zeer prettig ervaren. \"Door met luchtfoto's te werken, wordt de herkenbaarheid van de wijk vele malen groter. Vanuit de eigen woning zochten bewoners naar veel gebruikte routes en konden zij eenvoudig de knelpunten weergeven die zij zelf ervaren om vervolgens zelf mee te denken over oplossingen. Op deze manier worden de maatregelen breed gedragen en kan de waardering van de leefomgeving daadwerkelijk worden vergroot\", meldt het adviesbureau.