Op zoek naar Europa's groenste hoofdstad

dinsdag 12 juli 2011
timer 3 min
De vier steden Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz en Nantes, zijn van 2010 tot 2013 na elkaar 'Europa's groene hoofdstad'. Welke stad wordt de volgende groene hoofdstad van Europa? De Europese Commissie is op zoek naar de stad die in 2014 deze titel krijgt. Europese steden met meer dan 200.000 inwoners kunnen zich kandidaat stellen voor de titel 'Europa's groene hoofdstad 2014'.
Op zoek naar Europa's groenste hoofdstad

 

Erkenning en beloning


De titel houdt een erkenning en een beloning in voor steden die het voortouw nemen op het vlak van milieuvriendelijk leven in een stedelijke omgeving en hiermee als voorbeeld voor andere steden fungeren. De beloning die jaarlijks wordt uitgereikt, heeft ten doel Europese steden te helpen om aantrekkelijker en gezonder te worden en te evolueren tot plekken waar het \"goed leven is\".

Duurzame stadsontwikkeling


Eurocommissaris Potonik zei het volgende: \"De titel 'Europa's groene hoofdstad' moet er, als krachtige impuls, de plaatselijke autoriteiten mee van overtuigen dat duurzame stadsontwikkeling de sleutel is tot een succesvolle toekomst. Ik kijk uit naar nieuwe kandidaturen vanuit heel Europa waaruit we kunnen leren hoe investeren in milieubescherming hand in hand kan gaan met economische groei en betere levenskwaliteit.\"

Milieuproblematiek


Europa is een hoofdzakelijk stedelijke maatschappij en vier van de vijf Europeanen leven in grotere en kleinere steden. Het zijn de stedelijke gebieden die onze samenleving met de grootste milieuproblematiek opzadelen maar het is tevens in de stedelijke gebieden dat de betrokkenheid tot stand komt en de innovatieve ideeën geboren worden om deze problematiek aan te pakken. De titel 'Europa's groene hoofdstad' werd in 2006 in het leven geroepen als een initiatief dat inspanningen aanmoedigt en beloont, steden tot verdere actie aanspoort, beste praktijken onder de aandacht brengt en de uitwisseling van deze praktijken tussen Europese steden aanmoedigt.

Kandidatuur


De kandidatuur staat open voor EU lidstaten, voor kandidaat-lidstaten (Turkije, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Kroatië, Montenegro en IJsland) en voor landen van de Europese Economische Ruimte (IJsland, Noorwegen en Liechtenstein). In landen waar er geen stad is met meer dan 200.000 inwoners mag de grootste stad zich kandidaat stellen.
Kandidaturen worden beoordeeld op basis van 12 indicatoren: aandeel van de stad in de wereldwijde klimaatverandering, vervoer, stadsgroen, lawaai, afvalproductie en -beheer, natuur en biodiversiteit, luchtkwaliteit, waterverbruik, afvalwaterbehandeling, eco-innovatie en duurzame werkgelegenheid, milieubeheer van de plaatselijke autoriteit en energieprestatie.

Winnaar juni 2012


Steden kunnen zich tot uiterlijk 14 oktober 2011 kandidaat stellen. De onderscheiding wordt toegekend door een internationale jury die wordt bijgestaan door een panel van erkende, in diverse aspecten van het milieu onderlegde deskundigen. De winnaar wordt in juni 2012 bekendgemaakt.

(Bron: Europa decentraal)

Terug naar overzicht nieuws >>>