Overheidscampagne "'t kan hard gaan'" tegen opvoeren e-fietsen van start

dinsdag 17 september 2024

Campagnebeeld. Foto: Ministerie van IenW.

Onder het motto “’t kan hard gaan” is de nieuwe overheidscampagne tegen het opvoeren van e-bikes van start gegaan. De campagne moet jongeren en hun ouders via radiospotjes, sociale media en posters op de regels en de risico’s rondom het opvoeren wijzen/

Minister Madlener: “Je hoort steeds vaker dat er ongelukken zijn met elektrische fietsen, die soms wel met 60 kilometer per uur over de weg scheuren. Dat is levensgevaarlijk, en daarom ook verboden. Deze campagne heeft 2 doelen: we leggen de regels nog eens uit én we benadrukken de risico’s. Bijvoorbeeld: bij een ongeval ben je niet verzekerd en dan mag je duizenden euro’s uit eigen zak betalen. Dat kan dus hard gaan.”

Risico’s

De campagne focust op jongeren en hun ouders en legt uit dat rijden op een opgevoerde elektrische fiets niet gedekt is door verzekering bij ongevallen, dat men een boete van €310 riskeert bij staandehouding, dat de politie de fiets in beslag kan nemen bij een tweede overtreding, en dat personen ouder dan 12 jaar een strafblad kunnen krijgen.

Fiets of bromfiets

Boven de 25 kilometer per uur mag een elektrische fiets geen trapondersteuning meer geven, het motorvermogen mag niet groter zijn dan 250 watt en er mag geen gashendel op zitten waarmee je harder kunt dan 6 kilometer per uur. Als een fiets niet aan deze regels voldoet is het een bromfiets, waarvoor een minimumleeftijd, een helmplicht en een rijbewijsplicht geldt en die gekeurd moet zijn door de RDW.  

Verbod

Naast de campagne werkt het ministerie van IenW aan wetgeving voor een verbod op software waarmee snelheidscontroles bemoeilijkt of beïnvloed worden. Ook is er een lespakket voor middelbare scholen.