Parkeergarage CineMec verdwaalde in regelgeving
Het idee van Cinemec directeur Gerben Kuipers om in de geluidswal van de A12 een parkeergarage te realiseren, ontaardde in gesteggel tussen de brandweer, de gemeente en CineMec. Onduidelijkheid over het Bouwbesluit was de oorzaak, aldus expert bouwregelgeving en brandveiligheid Joost Scholten.
Parkeergarage CineMec verdwaalde in regelgeving
dinsdag 1 juni 2010
4 min
{igallery 53}
Parkeergarage CineMec verdwaalde in regelgeving
Het idee van directeur Gerben Kuipers om in de geluidswal van de A12 de parkeergarage van de 3-D bioscoop CineMec in te realiseren, ontaardde in gesteggel tussen de brandweer, de gemeente en CineMec. Onduidelijkheid over het Bouwbesluit was de oorzaak, aldus expert bouwregelgeving en brandveiligheid Joost Scholten.
Garage in geluidswal
Nu wordt zijn garage eindelijk gebruikt maar een half jaar geleden restte Kuipers slechts de weg naar de rechtbank om daarmee de opening van de garage af te dwingen. Hij had voor de gasten van zijn 3-D bioscoopzaal een parkeergarage gebouwd in de geluidswal van de A12. Om de nieuwbouw te realiseren, werd de bestaande geluidswal over een lengte van 150 meter afgegraven. Vervolgens werden drie parkeerdekken geplaatst, met daaroverheen een overkapping in de vorm van een trapezium. Hierop is grond gestort en gras geplant. Tevens legde Kuipers tegen de helling een wijngaard aan, om de bewoners van de wijk Maandereng, een prettige toevoeging te bieden aan hun leefomgeving . “De Cote A12”, zoals hij hem lovend noemt. Vanaf de snelweg is de parkeergarage volledig aan het oog onttrokken. Met de bouw van de 400 plaatsen tellende garage is een investering van 7 miljoen gemoeid.
Brandveilig?
Op elke verdieping van de garage werd een sprinklerinstallatie aangelegd en er werden nooduitgangen en handmelders geplaatst. “Alles is gebouwd volgens het Bouwbesluit, maar de Edese norm is blijkbaar anders\", reageert Kuipers. De brandweer wilde dat hij het sprinklersysteem per etage nog een keer zou opdelen in segmenten, zodat de brandweer bij aankomst precies ziet waar de brandhaard zich bevindt. De gemeente vond daardoor dat de garage niet open mocht, want zolang een parkeergarage niet als brandveilig is aan te merken, dient de gemeente daar rekening mee te houden, was hun standpunt. Wat volgde was een eindeloze rechtzaak over de brandveiligheid. Adviseurs van CineMec en de Edese brandweer bestookten de Arnhemse rechter met allerlei technische argumenten. “Zo'n sectie-indeling is handig bij het zoeken van slachtoffers als de garage vol rook is”, betoogde de Edese brandweer. “De ruimte is echter zo groot dat dit nooit voorkomt”, wierpen de experts van het NIFV (Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid) daar tegenin. Bovendien is een sectie-indeling geen wettelijke norm voor parkeergarages. De TNO werd ingeschakeld, maar zelf het rapport van dit onderzoeksinstituut gaf geen eenduidige antwoorden op de veiligheidsvraag.
'Niemand kent de regels van het Bouwbesluit'
“Niemand kent de regels van het Bouwbesluit”, aldus Nico Scholten, expert op het gebied van bouwregelgeving en brandveiligheid, in zijn reactie op het verhaal van Kuipers. “De overheid denkt dat op te lossen door regels te schrappen. Maar dat is de oplossing niet. De regeldruk die vanuit Den Haag wordt gecreëerd, verminder je niet door regels te schrappen. Maar door ze zo op te schrijven dat iedereen ze begrijpt. Zodat mensen de regels accepteren en er niet over discussiëren, maar uitvoeren. Alleen schrappen van regels lost niets op.”
Onbegrijpelijke regelgeving
“Nu worden de regels per project anders geïnterpreteerd, terwijl de intentie was om overal in Nederland dezelfde regels te laten gelden”, vertelt Scholten. “Bij VROM communiceert men te weinig over de achtergronden en het waarom van de regels. Maar erger nog, is dat de gebruikers en de partijen in de bouwwereld het niet begrijpen. Dat levert voortdurend spanningen op. Als het Bouwbesluit onzuiverheden bevat, moet de gemeente toetsen inclusief de onzuiverheden. Wet is wet. Al met al is bijna niemand in staat een bouwaanvraag in te dienen op de manier zoals het hoort. Niemand kent de regels, maar iedereen is wel zelf verantwoordelijk. Maak dus regelgeving zo dat de burger het begrijpt. Dan gaat de gebruiker misschien verifiëren of hij voldoet aan het bouwbesluit.”
Download hier het volledige artikel CineMec verdwaalde in doolhof van regelgeving rond brandveiligheid zoals gepubliceerd in Vexpansie #1 2010.
Terug naar overzicht projecten >>>