Steeds meer automobilisten maken in Amsterdam gebruik van een truc waardoor ze urenlang voor een paar dubbeltjes kunnen parkeren. De automobilisten doen dat door parkeergeld bij te storten in de zogenoemde dubbeltjesgebieden. Officieel is dit verboden, maar de handhaving ontbreekt.
Parkeren voor een dubbeltje
woensdag 4 augustus 2010
2 min
Tien cent tarief
In de stad komen steeds meer gebieden waar een tarief van tien cent geldt voor de eerste twee of drie uur. Het gaat onder meer om straten in Zuid, Oost, en Westpoort. Als de twee of drie uur zijn verstreken moet de auto weg of gaat het normale parkeertarief in. Het betreft winkelgebieden en bedrijventerreinen en de methode is bedoeld om te voorkomen dat parkeerders de hele dag een plek bezet houden.
Kaartjeslegger
Dat gebeurt echter op grote schaal wel, omdat mensen gewoon na de twee of drie uur opnieuw een paar dubbeltjes storten. In de Rivierenbuurt loopt zelfs een man rond die voor automobilisten de tijd in de gaten houdt en nieuwe kaartjes achter de ruitenwisser legt.
Belparkeren
Helemaal simpel is het voor degenen die aangesloten zijn bij het zogenoemde belparkeren. Daarmee meld je telefonisch dat je wilt parkeren en wordt er geld van je rekening afgeschreven. Deze mensen kunnen na het verstrijken van de tijd nog een keer bellen en opnieuw voor bijna niks parkeren. Woordvoerder Tomas Scheen van de parkeerdienst Cition geeft schoorvoetend toe dat dit tot de mogelijkheden behoort. \"We controleren er nu nog niet echt op\", zegt hij. \"Maar dat gaat straks wel gebeuren.\"
Kentekenparkeren
Scheen vindt het ook een kwestie van de juiste mentaliteit hebben. \"Je kunt je natuurlijk afvragen of je dit moet doen, alleen maar omdat er niet wordt gecontroleerd. Het zijn gewoon de regels en daar kun je je natuurlijk ook gewoon aan houden.\" Dat lijkt voorlopig ijdele hoop, want steeds meer mensen ontdekken de parkeertruc en de man die in de Rivierenbuurt de kaartjes voor anderen koopt (in ruil voor een fooi), krijgt het almaar drukker. Volgens Scheen komt er een einde aan deze praktijken als overal in de stad verplicht kentekenparkeren is ingevoerd.
Bron: Tjerk de Vries, Telegraaf.nl
Terug naar overzicht nieuws >>>