Personeel Amsterdams OV voelt zich veiliger

donderdag 16 juni 2011
timer 3 min
De sociale veiligheid in het Amsterdamse openbaar vervoer is flink verbeterd. Dat blijkt uit onderzoek van Kennisplatform Verkeer en Vervoer. Vooral personeel in tram, bus en metro voelt zich veiliger, maar nog altijd krijgt elk jaar twee derde van alle medewerkers te maken met agressie of vervelend gedrag. 
Personeel Amsterdams OV voelt zich veiliger

 

Minder slachtoffers


Het aantal medewerkers dat zegt slachtoffer te zijn geweest van incidenten nam af: in 2008 meldde 73 procent te zijn lastiggevallen, mishandeld of bedreigd, in 2010 was dat 67 procent. Overigens ligt het percentage medewerkers dat betrokken is bij een incident in Amsterdam daarmee iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 64 procent. 'Dat kan er mee te maken hebben dat het risico op geweldsincidenten in de grote stad nu eenmaal groter is,' zegt een woordvoerder van GVB.

Miljoeneninvestering


Toch is het vervoerbedrijf zeer tevreden. Volgens de woordvoerder zijn de daling van het aantal incidenten en het sterkere gevoel van veiligheid het gevolg van de miljoenen die GVB en Stadsregio hebben geïnvesteerd in sociale veiligheid. Zo werden stations en metro's opgeknapt, extra camera's opgehangen en werd er intensief samengewerkt met politie en Stadstoezicht.

Metropoortjes


'Daarnaast is er ook een duidelijk verschil merkbaar sinds de ingebruikname van de metropoortjes na de invoering van de ov-chipkaart, in augustus 2009,' zegt de woordvoerder. 'Het percentage zwartrijders daalde daardoor van 13 naar 4 procent, daardoor nam ook het aantal incidenten af, vooral in de metro.'

Daling aantal strafbare feiten


Opmerkelijk is vooral de daling van het aantal strafbare feiten. Zo nam het aantal medewerkers dat is bedreigd af van 47 procent in 2008 naar 37 procent vorig jaar. Het aantal mishandelingen halveerde bijna van 11 naar 6 procent. Ook het aantal diefstallen daalde: van 7 naar 5 procent. De onderzoekers vonden in 2010 ook minder niet-strafbare incidenten dan in 2008. Zo daalde het aantal medewerkers dat zei te zijn lastiggevallen van 56 naar 50 procent en nam het aantal pestincidenten af van 54 in 2008 naar 41 procent in 2010. Als gevolg van alle maatregelen zeggen veel GVB'ers zich iets veiliger te voelen; 53 procent voelt zich zelfs zeer veilig, tegen 47 procent in 2008. Het aantal medewerkers dat zich zeer onveilig voelt is gehalveerd: van 8 procent in 2008 naar 4 procent nu.

Ook reizigers voelen zich veiliger


Eerder al werd bekend dat ook reizigers zich veiliger voelen in het Amsterdamse ov. In 2010 kreeg GVB gemiddeld een 7,1 als waardering van de reizigers. Vanwege de bezuinigingen in het openbaar vervoer zal GVB de komende jaren ook moeten besparen op de kosten voor sociale veiligheid. Zo wordt het aantal controleurs dat bij de ingangen van metrostations staat vanaf 2012 gehalveerd. 'We willen geen concessies doen aan de veiligheid,' zegt de woordvoerder, 'maar we ontkomen er niet aan.'

Bron: Parool

Terug naar overzicht nieuws >>>