Primeur in Venlo: cradle-to-cradle-rotonde geopend
De duurzame materialen gaan zo’n 30 jaar mee, zijn afzonderlijk uitneembaar en herplaatsbaar én hebben een positief effect op het milieu. Zo kunnen vrijwel alle materialen worden hergebruikt en zijn de giftige stoffen zoveel mogelijk verwijderd. De ondergrond van de rotonde is niet van asfalt, maar van beton: asfalt gebruikt namelijk meer energie en vergt meer onderhoud.
Het beton veroorzaakt 70 procent minder CO2-uitstoot dan normaal beton, omdat een samengestelde binder wordt gebruikt in plaats van een traditionele invulling van hoofdzakelijk cementklinker. Ook wordt gebruik gemaakt van vezelwapening van reststaal.
Fietsoversteken in rood beton
Een andere innovatie is dat de fietsoversteken worden uitgevoerd in rood beton, in plaats van rode coating. Voor het rood maken van de betonnen fietspaden hoeft geen toxische stof te worden gebruikt, maar kan gebruik gemaakt worden van natuurlijke kleurstoffen.
Verder wordt regenwater opgevangen en geïnfiltreerd en is sprake van biobased markering, en aluminium lichtmasten en verkeersborden. Het groen op en om de rotonde is speciaal erop geselecteerd om fijnstof te vangen en daarmee de lucht te filteren.