Proef met eerste Vlaamse 'office on wheels' van start
Dertig procent van de beroepsactieve bevolking in Vlaanderen is meer dan dertig minuten onderweg van of naar het werk. Negen procent heeft zelfs meer dan zestig minuten nodig. Zo blijkt uit het Onderzoek Verplaatsingsgedrag Vlaanderen.
Filestress verlagen
Met het project ‘Office on Wheels’ onderzoeken het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) en de Beroepsvereniging van Autobus en Autocarondernemers van West-Vlaanderen (BAAV) samen met verschillende partners hoe deze tijd nuttig gebruikt kan worden door de werkdag te laten beginnen zodra de werknemer in de bus stapt.
Het rijdende kantoor moet de filestress van de deelnemende werknemers verlagen en zou een positief effect hebben op hun werk-levensbalans.
Traject Gent - Halle
In de testfase legt de kantoorbus zes maanden lang iedere werkdag het traject Gent – Halle af. Vierentwintig zitplaatsen worden ingevuld via een reservatiesysteem waar een honderdtal werknemers van bedrijf Colruyt Group gebruik van maakt.
Naast de verlaagde filestress en het positieve effect op de werk-levensbalans sprak het groene karakter van dit concept Colruyt Group aan: vierentwintig mensen verplaatsen zich in één voertuig. Dit zorgt voor minder voertuigen op de weg en een bijna zes keer kleinere CO2-uitstoot.
Online in de bus
De kantoorbus biedt dezelfde faciliteiten als een standaard kantoor. Via een online verbinding kan de werknemer zijn documenten raadplegen die zich in de cloud bevinden of inloggen op de server van het werk. Daarnaast beschikt de autocar over voldoende stopcontacten, een printer, koffiemachine en toilet.
Tijdens de kantooruren wordt het voertuig zoveel mogelijk ingezet voor andere doeleinden. Zo wordt de rentabiliteit geoptimaliseerd.
Uitrol België
Deze innovatie kan een mogelijke oplossing bieden voor de ontsluiting van bedrijventerreinen die moeilijk bereikbaar zijn. Het is dan ook de bedoeling om, na een positieve evaluatie van de test, andere grote bedrijven en bedrijventerreinen van dit concept te overtuigen en het uit te rollen in de rest van België.