Renovatie Maastunnel: duurzame bereikbaarheidsaanpak in vijf sporen

dinsdag 15 maart 2016
timer 3 min
Vanwege een noodzakelijke renovatie gaat de Maastunnel vanaf juli 2017 twee jaar dicht voor autoverkeer van noord naar zuid. In 2019 moet de tunnel namelijk voldoen aan nieuwe wetgeving met betrekking tot tunnelveiligheid. Voor de bereikbaarheid van de hele stad en directe regio heeft de projectorganisatie Maastunnel een apart bereikbaarheidsteam ingezet.

Door Kristiaan Leurs – planoloog gemeente Rotterdam

 

Dit team heeft vijf hoofdsporen gedefinieerd met maatregelen om de stad en regio zo goed mogelijk bereikbaar te houden. Het betreft de volgende sporen:

 

1) Communicatie en omgevingsmanagement

Dit spoor is niet alleen gericht op het zo breed mogelijk zenden van informatie over de werkzaamheden naar verschillende partijen in de stad en daarbuiten, maar ook op het creëren van bewustzijn over de betekenis van de veranderende verkeerssituatie: wat betekent deze veranderende verkeerssituatie voor mij en kan ik er zelf iets aan doen? De gemeente Rotterdam nodigt iedereen uit om mee te denken over de verkeerssituatie.

 

2) Mobiliteitsmanagement

De mobiliteitsmanagementstrategie sluit aan op het eerste spoor. Mobiliteitsmanagement is gericht op het duurzaam veranderen van het gedrag van de reiziger  om de auto te laten staan, ook na de renovatieperiode. De Verkeersonderneming heeft in Rotterdam al veel ervaring opgedaan op het gebied van mobiliteitsmanagement en heeft de opdracht om tijdens de renovatieperiode elke avondspits minimaal 2000 auto’s uit de spits te halen. Hierbij streeft de gemeente naar een zo groot mogelijk duurzaam effect.

 

3) Verkeersmanagement

Bij het spoor verkeersmanagement gaat om het kunnen informeren, sturen en ingrijpen tijdens de renovatieperiode. Alle facetten van verkeersregie komen hier aan bod. Zo worden onder andere lussen in de weg, camera’s, bewegwijzering en verkeerslichten geschikt gemaakt. Ook wordt personeel opgeleid en worden met verschillende partijen scenario’s en protocollen gemaakt over ‘hoe te handelen’.

 

4) Afstemmen

Dit spoor gaat in het bijzonder over het maken van afspraken met andere wegbeheerders, veiligheidsdiensten en evenementenorganisaties. De stad wil zoveel mogelijk doorgaan op de manier van ‘business as usual’, maar dit is niet overal mogelijk. Hierover moeten vroegtijdig goede afspraken worden gemaakt.

 

5) Fysieke netwerkmaatregelen

Op een aantal locaties in de stad wordt ook het verkeersnetwerk aangepast om de doorstroming te verbeteren. Dit zijn veelal tijdelijke maatregelen, maar op een aantal locaties betreft het structurele wijzigingen en wordt aangesloten bij wensen die al aanwezig waren in de stad.

 

Het totale pakket aan maatregelen is omvangrijk en ook kostbaar. In een second opinion heeft TNO een kostenbatenanalyse uitgevoerd, met een positief resultaat. De Rotterdamse bereikbaarheid zal  tijdens de renovatie echter continu worden gemonitord om het effect van het maatregelenpakket te vergroten.

 

Meer lezen?

In Verkeer in Beeld 1 van 2016 is een uitgebreid artikel verschenen over de bereikbaarheid van Rotterdam tijdens de renovatie van de Maastunnel. Het magazine is beschikbaar voor leden  in de online bibliotheek. Wilt u het volledige artikel lezen, maar bent u nog geen lid? Klik dan  hier om lid te worden. 

 

Ook op de website van de gemeente Rotterdam over de Maastunnel kunt u meer informatie vinden over dit project.

Optimale bereikbaarheid van Rotterdam tijdens de werkzaamheden is essentieel voor de stad.