Rijksbouwmeester: “Denk vanuit de kwetsbare verkeersdeelnemer”
Door de openbare ruimte anders in te richten, blijft het voor ouder wordende mensen goed mogelijk om zich zelfstandig te verplaatsen. “Ruimtelijk ontwerpers en zorgprofessionals moeten hun krachten bundelen om deze vraagstukken aan te pakken. Zo kun je zinvolle en soms radicale veranderingen inzetten, waar we uiteindelijk allemaal beter van worden. Want lopen is niet alleen goed voor de lichamelijke gezondheid, maar stelt mensen ook in staat om elkaar te ontmoeten en eenzaamheid tegen te gaan”, aldus Alkemade.
Repair with gold
Het gaat bij transformatie van wijken voornamelijk om toevoegingen die een kwaliteitsverbetering teweegbrengen, zonder dat die wijken overhoop worden gehaald, vindt Alkemade. Hij vat deze methode samen met de metafoor ‘Repair with gold’: een Japanse techniek om gebroken keramiek te repareren, maar waarbij juist een duidelijk zichtbare reparatie als een eigen esthetiek en kwaliteit ingezet wordt.
Who Cares
Alkemade is initiatiefnemer van de ontwerpprijsvraag ‘Who Cares’, gericht op nieuwe vormen van wonen en zorg. Uit de 174 inzendingen koos de jury, onder zijn leiding, in mei voor een twintigtal teams die doorgaan naar de tweede ronde. De voorstellen van deze teams variëren van architectonische ingrepen als moderne hofjeswoningen en meergeneratiehoven tot interventies in de sociale structuur van wijken. De twintig geselecteerde teams krijgen nu tot september 2017 om hun ideeën verder uit te werken.
Lopen Loont!
Tijdens het ‘Lopen Loont!’-congres op 4 juli aanstaande in Rotterdam deelt Rijksbouwmeester Floris Alkemade graag zijn visie op ontwerp, ter bevordering van de aantrekkelijkheid en toegankelijkheid van de omgeving voor iedereen. Kijk voor meer informatie op www.lopenloont.nl.