‘s-Hertogenbosch opent ‘groenste transferium van Nederland'

dinsdag 24 april 2018
timer 2 min
Het op 22 april geopende transferium Deutersestraat in 's-Hertogenbosch heeft het 'gebiedslabel A' van NL Greenlabel ontvangen. 'Het groenste transferium van Nederland', zoals de gemeente 's-Hertogenbosch het noemt, is energieneutraal, energieleverend en er is groen in de omgeving ingepast.

Zo zijn er 1500 zonnepanelen op het dak geplaatst, die bedoeld zijn om elektrische auto’s, fietsen en bussen op te laden. Aan het gebouw hangen verder kasten voor vogels, vleermuizen en bijen, die zijn gemaakt van hout van bomen die voor de bouw werden gekapt. Verder kunnen er 1100 auto’s en 240 fietsen parkeren.


Volgens het Brabants Dagblad is de P+R-voorziening nu nog vooral een groot blok van beton en staal, maar binnen enkele jaren moet dat volledig anders zijn: tegen de gevels moeten klimop en andere planten gaan groeien. Het duurzame aspect komt bovendien terug in het feit dat de parkeergarage demontabel is en dus eventueel elders hergebrukt kan worden.

Gebiedslabel A

Lodewijk Hoekstra, oprichter van NL Greenlabel, was bij de opening van het transferium aanwezig, waar ook de eerste 'Bossche Bergrit' werd gereden. Het ‘groenste transferium van Nederland’ is een samenwerking van de gemeente Den Bosch in samenwerking met Ballast Nedam, Sweco, Heijmans, de Van Ginkel Groep, Van Helvoirt Groenprojecten en NL Greenlabel.

Centrale locatie

Het parkeercomplex is gelegen naast het Jeroen Bosch Ziekenhuis en een Natura 2000-gebied. Verder vormt de locatie van het transferium een belangrijke schakel in het snelfietspad ‘s-Hertogenbosch en Waalwijk. Daarmee is het een goed overstappunt voor automobilisten om te fietsen en wandelen. Bovendien kunnen stadsbezoekers vanaf hier overstappen op een bus naar het centrum.

 

Lees ook: Groenste transferium wordt gebouwd

Zo moet het groen er uiteindelijk uit komen te zien.