Simulatietool moet inzicht geven in potentie Smart Mobility-diensten
Bij Smart Mobility wordt informatie- en communicatietechnologie ingezet voor innovatieve mobiliteitsoplossingen, met als doel om de bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid te verbeteren. Dit betreft onderwerpen als de zelfrijdende auto, deelauto's, OV-oplossingen en informatisering van de auto.
Op basis van het verzamelen, verwerken en uitwisselen van informatie worden zowel het voertuig als systemen langs de kant van de weg (verkeerslichten, verkeersinformatiesystemen) 'slimmer' gemaakt. Ook worden op basis van deze informatie mobiliteitsdiensten ontwikkeld, die gebruikers via hun auto of met een smartphone gebruiken.
Inzicht in potentie
De SimSmartMobility-simulatietool moet al in een vroeg stadium van de ontwikkeling inzicht geven in de potentie van deze Smart Mobility-diensten. Zo kan het behulp van simulatie het aantal mensen dat een dienst gebruikt, het percentage gebruikers dat de adviezen opvolgt of de configuratie van een dienst worden gevarieerd. Hiermee kan berekend worden wat het effect van deze variaties op het verkeer is. De tool is gefundeerd op wetenschappelijk onderzoek naar rij- en reisgedrag.
Bestuurders en beleidsmakers bij overheden kunnen met hulp van de tool onderbouwde beleids- of investeringsbeslissingen nemen, bijvoorbeeld bij het kiezen voor een bepaalde Smart Mobility-dienst of andere maatregelen, op een bepaalde locatie.
Open ontwikkeling
Het is de bedoeling dat marktpartijen, kennisinstellingen en overheden gezamenlijk de tools en kennis ontwikkelen en ontsluiten om inzicht te geven en te krijgen in de effecten van Smart Mobility. De komende periode wordt daarom actief de samenwerking gezocht: het is de bedoeling dat steeds meer partijen aansluiten. Om doorontwikkeling mogelijk te maken, hebben TNO, TU Delft en Connecting Mobility de intentie om een samenwerking aan te gaan tot in ieder geval 2019. Deze samenwerking moet leiden tot een open ontwikkeling met toegang voor alle belanghebbenden.
De eerste demonstraties worden gegeven in De Innovatiecentrale. Het Innovatielab is onderdeel van De Innovatiecentrale, waar medewerkers van overheden, marktpartijen en kennisinstellingen gezamenlijk kunnen innoveren, experimenteren, inspireren en leren.