Snelfietsroute F59 tussen Den Bosch en Oss wordt living lab

vrijdag 18 september 2015
timer 2 min
Het samenwerkingsverband tussen SPARK, de gemeente 's-Hertogenbosch, provincie Noord-Brabant, Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), TU Eindhoven (TU/e) en NHTV Breda op het gebied van fietsonderzoek is van start gegaan. Ze beginnen samen een proeftuin – een 'living lab' – om waarde te creëren voor de snelfietsroute F59 tussen Den Bosch en Oss.

Fietsen naar het werk heeft grote voordelen als het gaat om duurzaamheid, bereikbaarheid en gezondheid. Een kwart van de mensen fietst al naar het werk, maar de stap ‘naar de fiets’ in het forensenverkeer verloopt traag.

 

Gelijktijdig testen en invoeren

Om meer mensen op de fiets te krijgen, is onderzoek nodig. Onderzoek waarbij de gebruiker zelf aangeeft wat anders moet, en onderzoek met extra snelheid en inzicht, omdat testen en invoeren van verbeteringen gelijktijdig gaat. Over een periode van drie jaar testen en implementeren fietsers tal van innovaties op deze snelfietsroute.

 

Binnen dit living lab bundelen overheid, wetenschap en bedrijfsleven hun krachten. De te testen innovaties gaan bijvoorbeeld over de omgeving, veiligheid, de fiets zelf, maar ook over gedrag. Doel van het living lab is de kennis over het onderwerp te vergroten, zowel regionaal, landelijk als internationaal, zodat fietsen nog meer een vlucht kan nemen.

Binnen deze proeftuin bundelen overheid, wetenschap en bedrijfsleven hun krachten.